Ágnes
-1 °C
2 °C

Tél Tábornok visszavág

2003.04.03. 11:31
Februári hideg, jeges szél, és hózápor is lesz hétvégén. Nappal nem várható több 2-7 foknál, éjszaka -5 is lehet. A jövő hét közepéig marad a hideg.
Ami a meteorológusnak tünemény, a laikusnak borzalmas téli büntető: a hétvégén nagyon hideg északi levegő érkezik a Kárpát-medencébe. A meteorológus azt ajánlja az Index olvasóinak, hogy hétvégére vegyék elő nyugodtan a télikabátot, és zárják vissza jól a kerti csapokat.

Borzalom - foglalta össze egy szóban a következő napok időjárását Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Heves északi szél, fagyos levegő éri el térségünket, hétvégén a februári átlagnak megfelelő 2-7 fokig süllyed a nappali hőmérséklet, de éjszaka kemény -5 fokos fagyokra is számíthatunk. Ez csak két fokkal több az április eleji hidegrekordtól, melyet Debrecenben mértek 1923-ban.

Már pénteken szeles, hűvös időben lesz részünk, elszórtan esővel, záporral, de Tél Tábornok egészen a jövő hét közepéig marad. Szombaton és vasárnap számottevő csapadék nem várható, de szórványos eső, sőt hózápor is lehet.

Ausztriában is tél van
Ausztriában visszatért a tél és a hó, s csütörtökön főleg a nyugati országrészben sok helyen jelentősen megnőtt a lavinaveszély, míg másutt kötelező volt a hólánc használata. Vorarlbergben 35 centiméternyi új hó esett, s ezért erősen megnőtt a lavinaveszély, amely a szakértők szerint az ötfokú skálán jelenleg 3-as fokozatú. A hóhatár a tartományban a tengerszint feletti 500-800 méterig jött le.

Karintiában az elmúlt éjszaka mintegy 1500 háztartás maradt áram nélkül, mert a hó súlyától kidőlt fák több helyen leszakították az áramvezetékeket. Tirolban - ahol az elmúlt napokban Ausztria más vidékeihez hasonlóan egészen szerdáig 20 fokos hőmérsékleteket mértek - szerdán délután szintén visszatért a tél, s a magasabb hegyekben 30 centiméternyi havat hozott.

forrás: MTI