Bernadett
0 °C
4 °C

Keleten okoz gondot a hó

2006.03.06. 07:56
A havazás és az éjszakai hideg miatt síkos, csúszós utak nehezítik a közlekedést. Borsodban hófúvások temetik be a hegyközi települések közötti utakat. A vonatok késnek. Budapesten hétszáz hómunkás és hetvenöt hókotró dolgozik.
Az ország nagy részén újra télies útviszonyok fogadják az autósokat, Borsodban és a a Nyírségben több mellékút nehezen járható, a MÁV vonatai néhol késéssel közlekednek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Zemplénben, a Bodrogközben, a Taktaközben és a 37-es főút vonalában a feltámadt szél hordja a havat, kisebb hóátfúvások a folyamatos takarítás ellenére már kialakultak. Hidasnémeti, Vilmány, Fony, Megyasszó, Abaújszántó, Hejce, Hernádcéce, Cigánd és Pácin környékén egy-egy bekötő út személykocsival csak nehezen járható. A Nyírségben Nyírbogdány, Dombrád, Demecser, Gávavencsellő és Kemecse körzetében hófúvásos szakaszok alakultak ki. A Bükk és a Mátra hegyvidéki útjai is havasak.

Az országos közúthálózaton kora reggel óta közel ötszáz munkagép dolgozik, ennek ellenére biztonságosan csak a megszokottnál lassabban lehet közlekedni.

Kisebb késésekkel, de valamennyi vasútvonalon megindult a közlekedés hétfőn reggel. A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon 80 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, így az intercity-vonatoknál 15-20 percnyi késésre kell számítani a délelőtt folyamán is.

Az elővárosi vonatforgalomban is előfordulhatnak 10-15 perces késések, de nem minden vonatnál. Szolnokon váltó-állítási gondok miatt 15-20 perces késéssel közlekednek a vonatok.

Hétszáz hómunkás

Több mint hétszáz hómunkás és hetvenöt hókotró takarítja a vasárnap reggel óta hulló havat a főváros útjain - értesült a HavariaPress. A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság dolgozói egész éjjel dolgoztak Budapest útvonalain, ennek eredményeként több mint ezer kilométernyi szakaszt tettek járhatóvá. Biztosított a jelentősebb intézményekhez való biztonságos eljutás, járhatóak a hidak, felüljárók. A hetvenöt hókotró folyamatosan járja a várost a nappali műszakban is, megkezdték a mellékútvonalak takarítását, síkosság-mentesítését.