Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Balesetmegelőzési kisokos hóban autózóknak

2005.12.27. 22:50
Minden egyes alkalommal, amikor szakadó hóesésben találja magát, szitkozódva jut eszébe, mennyire kellemetlen, hogy nyáron szerezte jogosítványát? Az Index segít: kis összeállításunk a rendőrség jótanácsaira támaszkodva képes formában eleveníti fel a kánikulában szerzett, soha be nem rögzült elméleti és gyakorlati ismereteket.

Gondoskodjanak a járművek téli hónapokra való műszaki felkészítéséről! A csúszós utakon a téli gumi használata kiemelkedően fontos - tanácsolja a rendőrség decemberben kiadott közleménye. Ezzel szerintünk csak egyetérteni lehet, könnyen belátható, hogy nem csak a gumikereskedők járnak jól a teljes garnitúracserével.


Téli gumi télen

Öt fok alatt a nyáron használatos gumik már nem szavatolják a biztonságos közlekedést. A bátrak persze nyugodtan tegyék kockára saját maguk és mások életét, mint ahogy ez a gondos autós is:


Nyári gumi télen

Nem árt ha egy benzinkútnál ellenőrizzük a keréknyomást, de ügyeljünk arra, hogy ne fújtassuk túl keményre a gumit, mert balesetmegelőzési szakértők szerint nedves, latyakos, hókásás úton az maga a halál.


A kellő bár

Ha szabadidőnk és pénztárcánk engedi vegyünk néhány vezetéstechnikai órát valamelyik autósiskola gyakorlópályáján, hogy ne járjunk úgy, mint az alábbi úrvezető.


Ellenkormányoz és fékez

A "Látni és látszani" alapelvnek megfelelően gondoskodjanak a fényszórók beállításáról, a megfelelő minőségű szélvédőmosó folyadék beszerzéséről! Citrom illatú folyadékkal külön kellemes perceket szerezhetünk a szélvédőnkre huppanó gyalogosoknak.


Az üveget tisztítja

Autóvillamossági szervizbe térjünk be és nézessük át a vezetékeket és elektromos bigyókat, amikről fogalmunk sincs hogy merre lehetnek autónkban.


Látni kell

A hosszabb útra indulóknak ajánlatos a jármű kötelező tartozékait lapáttal, takaróval, zseblámpával kiegészíteni gondolva egy esetleges elakadásra, vagy a hóátfúvás okozta forgalmi akadályokra. Tegye fel a kezét, akinek van takaró a kocsijában? Na ugye. Lapát? Valaki? Remélhetőleg ilyen kis kék eszköz azért van, szükség esetén gyalogsági ásóként is bevethető.


Jeget is kapar

Nem igazán váltja ki a reggeli napilap a megfelelő célszerszámot.


A nap híre: esik a hó

A megfelelően fűtött hátsó ablakról leolvad a hó...


Fűtőszálas kilátás

A nem megfelelően fűtött szélvédőn kilátni szinte reménytelen.


Félelemtől bolyhos a hóesés

Ha a benzintartály félig van, célszerű a járművet a legközelebbi benzinkútnál megtankolni, hogy több órás várakozás esetén se kelljen a fűtésen takarékoskodni. Aki szerint félig üres a tank, az töltsön rá, aki szerint félig tele van, az optimista.


Tele tankkal indulni

Amennyiben az egész család együtt utazik, és a járműben kisgyermekek is tartózkodnak, ügyeljenek arra, hogy mindig legyen számukra meleg ital. Nem, nem pálinka.


Rossz megoldás apukáknak

A csúszós utak miatt lelassul a forgalom. Aki útnak indul, számoljon azzal, hogy úgy lehet a leggyorsabban előre jutni, ha türelmesek, és segítik a forgalomban résztvevő többi járművezetőt is. Anyagi káros balesetek forrása lehet, ha nem tartják be a féktávolságot: az előttünk hirtelen fékező jármű előtt már nem lesznek képesek megállni. Fontos az is, hogy ne vágjanak be hirtelen autóstársaik elé és mögé sem! Mit lehetne ehhez még hozzáfűzni? Tegye le az autóját, válassza a tömegközlekedést!


Idegörlő, ha nem esik a hó akkor is

Nagyban segíti a tájékozódást, ha elindulás előtt letakarítja a kocsi ablakait, ezzel a balesetmentes közlekedéshez is hozzájárul.


Fehér lepel

A lakott területeken fokozottan ügyeljenek a veszélyt jelző táblával is jelzett helyekre, az iskolák, óvodák környékére! Meg úgy általában: fokozottan ügyeljenek, a hóban gyalogosok is vannak. Fokozottan veszélyes lehet, ha a kijelölt gyalogos átkelőhelyet nem a látási és útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladva közelítik meg.


Vigyázzunk rájuk

Télen hamarabb sötétedik, ezért fontos, hogy gondoljanak saját és családtagjaik láthatóságára! A ruhán elhelyezett fényvisszaverő csík, vagy prizma a gyalogosok láthatóságát a sokszorosára növeli, amely akár életüket is megmentheti, hiszen az út szélén, sötét ruházatban haladó gyalogos és kerékpáros éjszaka és rossz látási viszonyok között szinte láthatatlan a járművezetők számára. Egyszer eljön az idő és mindenki futófényekbe burkolózva közlekedik majd, addig marad a fényvisszaverő plasztik.


Fény az éjszakában

Ügyeljenek arra, hogy járművüket a KRESZ szabályainak megfelelően világítsák ki! A többi közlekedő elvakítását megelőzendő, csak valóban indokolt időben használjanak ködfényszórót. Azonban a járművet csak helyzetjelzővel kivilágítani szintén szabálytalan. Azt persze nem könnyű eldönteni, hogy mikor van az indokolt idő, van aki szerint most.


Köd előtte

Tartsák be a KRESZ szabályait, hiszen azok betartása életet menthet. Ne feledjék: mindenkit hazavárnak. A bennünk lakó aggódó lélek azt súgja: ezt kellene a KRESZ első paragrafusának megtenni.


Mindet be kell tartani