Ágnes
-1 °C
2 °C

Késnek a vonatok a havazás miatt

2006.01.22. 19:40
Kapcsolódók (1)
Több órát is késhetnek a vonatok, Szolnok és Szajol közt a vonatokban vesztegelhetnek egész este az utasok. Hóátfuvások nehezítik a közlekedést Szabolcsban, ahol több út járhatatlan.

A Hidasnémeti-Szikszó-Miskolc-Füzesabony-Hatvan-Budapest vasútvonalon több órát késnek a vonatok. A késést az okozza, hogy a hófúvás a váltóberendezésekre hordja a havat, és megtisztításuk időt vesz igénybe - közölte a MÁV szóvivője.

A Nyíregyháza-Dombrád között közlekedő kisvasút vasárnap este hét órától nem jár, mert az erős hófúvásban a MÁV nem tudja garantálni a biztonságos közlekedést.

Szolnok és Szajol között a viharos szél szakította le a felső vezetéket, emiatt késnek órákat a szerelvények - mondta Kavalecz Imre, a MÁV sajtószóvívője. Az Index fórumám megjelent információk szerint "legalább nyolc vonat ácsorog békésen egymás mellett, remény sincs, hogy reggelre hazaérnek".

A MÁV eőször csak húsz-harminc perces késésről beszélt, de délután óta késnek a vonatok Észak-Magyarországon, például a Debrecen-Szolnok-Budapest vonalon közlekedő Intercity járat is 25 percet késett az esti órákban, ráadásul az Index fórumán megjelent információk szerint Miskolcon is késnek is a vonatok: nem egy járat akár 80-140 perccel is később érkezik a menetrendben feltüntetettnél.

Havas utak

A viharos szél vasárnap reggel óta hóátfúvásokat okoz az M30-as autópálya teljes hosszán, a 4-es főúton Berkesz és Kisvárda térségében, a hejcei bekötőúton, valamint a Taktaközben és a Bodrogközben. A Méra és Szemere közötti összekötő út személygépkocsival már nehezen járható, helyenként 20-30 centiméteres hóátfúvások keletkeztek.

Szabolcs járhatatlan

A viharos erejű szél miatt keletkezett hóátfuvások nehezítik a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol járhatatlan az Ibrány-Paszab közötti út, valamint a kistiszaháti bekötőút, több út pedig csak nehezen járható - közölte a térségi közútkezelő igazgatóság ügyeletese vasárnap este az MTI-vel.

A mínusz 14-16 fokos hidegben tomboló, 80-100 kilométeres sebességű szél hóakadályokat képezett Kistiszahát bekötő útján, illetve Ibrány és Paszab között, ahol ráadásul megcsúszott, az úton keresztbe fordult járművek is nehezítik a közútkezelő társaság takarító gépeinek munkáját - mondta Hunkó József.

Az ügyeletvezető tájékoztatás szerint hóátfuvások alakultak ki Nyíregyháza és Kisvárda térségében a 4-es, a 36-os és a 38-as főút egyes szakaszain is.

Hunkó József elmondta: nehezen járható több út Kisvárda, Ibrány, Paszab, Buj, Rétközberencs, Dombrád, Nagyhalász, Beszterec, Kék, Nagycserkesz és Virányos térségében.

A szabolcsi közútkezelő társaság harminc géppel folyamatosan dolgozik az utak megtisztításán, de az erős szél újra és újra visszahordja a havat az úttestekre.

Az ügyeletes hangsúlyozta: aki teheti, ne induljon útnak gépkocsival a Tiszavasvári-Nyíregyháza-Kisvárda vonaltól északra lévő szabolcsi településekre.

Borsodban is esik

Hóátfúvások miatt több közút egy-egy szakasza vált járhatatlanná Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a Magyar Közút Kht. megyei igazgatóságának ügyeletese az MTI-t.

Foczkó Tamás elmondta: Abaújban és a Hernád-völgyében vált járhatatlanná több út. Nem lehet közlekedni a Hernádnémeti-Tiszlúc, a Hernád-Szentandrás-Pere, az Abaújpér-Aranyospuszta, a Vilmány-Fony, a Megyasszó-Legyesbénye közötti út egy-egy szakaszán, valamint a Mérai bekötőúton.

Nehezen járható a Köröm-Kesznyéten, a Köröm-Tiszalúc, a Hejőszalonta-Hejőbába, a Hejőpapi-Oszlár, a Mezőcsát-Ároktő és a Tiszalúc-Kesznyéten közötti út. Az utak megtisztításán több munkagép, hómaró, hóeke dolgozik.

Budapesten még zavartalan

A BKV fődiszpécserének tájékoztatása szerint a fővárosban zavartalan a közlekedés, a közlekedési vállalat járművei minden vonalon fennakadás nélkül járnak.