Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Súlyos büntetés a magyar szerbverőknek

2005.10.19. 16:05
A szerbiai legfelsőbb bíróság megerősítette a temerini bűntény magyar tetteseinek elsőfokú ítéletét. Az öt magyar még tavaly vert félholtra egy szerb fiatalt, de az ítélet így is elég kemény.

A szerbiai legfelsőbb bíróság megerősítette az ítéletet azon öt temerini magyar fiatal ellen, akik tavaly félholtra vertek és megaláztak egy szerb férfit. Ezzel a legfelsőbb bíróság jóváhagyta az alsóbbrendű újvidéki bíróság ítéletét, amellyel 10-től 15 évig terjedő börtönbüntetést szabtak ki a vádlottakra. Az egyik elítélt édesanyja, aki szerdán felkereste a börtönben a fiát, megerősítette, hogy a legfelsőbb bíróság helybenhagyta a 15 éves börtönbüntetését, illetve megerősítette a többi vádlott ítéletét is.

A 37 éves áldozatra, az újvidéki Zoran Petrovicra a temerini piacterén találtak rá tavaly júniusban. Anyaszült meztelen volt, fejére zsákot húztak, levizelték, végbelébe botot szúrtak. Eltört az állkapcsa, az arccsontja, a halántéka, zúzódások voltak a tarkóján. Az áldozat életveszélyes sérüléseket szenvedett, többször megműtötték.

Az újvidéki kerületi bíróság elsőfokú ítéletében gyilkossági kísérletnek minősítette a bűncselekményt és súlyos, tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a tetteseket. A legfelsőbb bíróság jogerős végzésében egyetért az elsőfokú ítélettel, melynek indoklásában az szerepel, hogy a vádlottak előre megfontolt szándékkal követték el a bűntényt.

A több órás verés és bántalmazás után kint hagyták az utcán a magatehetetlen és eszméletlen áldozatot. Az igazságügyi szakértők megállapítása szerint a tettesek a bűntény elkövetésekor nem voltak alkohol hatása alatt, és képesek voltak irányítani saját cselekedeteiket.

Mint a háborús bűnösök

A vajdasági magyar közvéleményben hatalmas felháborodást váltott ki a példátlanul szigorú elsőfokú ítélet. Délvidéki magyar pártok és közéleti személyiségek elfogultsággal vádolták a bíróságot, mert szerintük még a háborús bűnösök ellen is enyhébb ítéletet hoznak. A legsúlyosabb büntetésre ítélt temerini fiú szülei sem számítottak arra, hogy a legfelsőbb bíróság helybenhagyja az ítéletet.

"Meg vagyunk döbbenve, nem tudjuk mitévők legyünk. Ezek a gyerekek élve el vannak temetve. Mindkét ítélet politikai nyomásra született. Ezt a drákói ítéletet semmivel sem lehet igazolni" - mondta az édesanya az MTI-nek.

Az áldozat ügyvédje bejelentette, hogy keresetet nyújtott be a szerb állam ellen. A temerini elítéltekkel való szolidaritásból és az átélt fájdalom és félelem címén, illetve a vastagbélben keletkezett maradandó sérülés miatt azt követeli, hogy az állam fizessen neki 2,4 millió dináros (7,5 millió forint) kártérítést.

A sértett indoklásában emlékeztet arra, hogy a korábbi rendőrségi jelentésekben veszélyesnek minősítették a bűntény helyszínét, ráadásul a bűntény éjszakáján a rendőrségi járőrkocsi néhányszor elment a tettesek mellett, és nem tett semmit, ezért a szerb állam is részben felelős a történtekért.