Mátyás
-6 °C
1 °C

Drámai árvízhelyzet a Temes menti falvakban

2005.04.24. 20:36
Átmeneti apadás után ismét emelkedni kezdett a Temes szintje, válságos a helyzet a közép-bánáti falvakban. Szécsány járásban több ezer embert kellett kitelepíteni, a magyar lakta Káptalanfalván 42 házból csak kettőt került el az ár, a tetőkön rekedt embereket mentőalakulatok helyezték biztonságba.

Továbbra is válságos a helyzet a Vajdaságban, az árvíz sújtotta Temes menti közép-bánáti falvakban, és aggasztó az is, hogy az átmeneti apadás után vasárnap ismét emelkedni kezdett a megáradt folyó vízszintje. Vasárnap 14 centiméterrel emelkedett a Temes víze, és ismét fenyegeti az ár azokat a falvakat, ahonnan az elmúlt napokban már visszafelé folyt a víz a folyómederbe. A legnagyobb problémát a román oldalról betóduló belvíz jelenti, a helyi árvízvédelmi szakemberek felróják a román hatóságoknak, hogy nem figyelmeztettek a veszélyre.

Az elmúlt napokban kitelepítettek több ezer lakost a járási központból, Szécsányból, illetve Módosból, Istvánföldéről és Szárcsáról. A szerb kormány tízmillió dináros (közel harmincmillió forintos) gyorssegélyt különített el a bajbajutottaknak.

Háztetőkről mentették az embereket

Rendkívül komoly a helyzet a színmagyar Káptalanfalván is: a jobbára idősök által lakott 105 fős lélekszámú falut teljesen elöntötte az ár. A mentőalakulatok a háztetőkről szedték le a lakosokat. Bár kitelepítették őket, sokan nem hajlandóak elhagyni otthonukat, jóllehet a veszély koránt sem múlt el.

A faluban nincs sem ivóvíz, sem áram, sem telefon-összeköttetés, csak csónakkal lehet megközelíteni azokat a falusiakat, akik otthon maradtak, hogy vigyázzanak jószágaikra. Negyven ház kárt szenvedett; a víz csak két házhoz nem ért el, és a faluban maradtak jó része ezekben az épületekben lelt menedékre.

Negyvenéves árvízrekord dőlt

A Temes menti falvak szerda óta küzdenek a természet erejével: aznap hirtelen 8,5 méterre emelkedett a folyó vízszintje, megdöntve a negyvenéves rekordot. Azóta több száz ház dőlt össze Közép-Bánátban, és a hatóságok attól tartanak, hogy az apadás után fertőző betegségek ütik fel a fejüket a térségben.