Olivér
4 °C
8 °C

Húszezer polgárőr készül halottak napjára

2007.10.31. 11:51
Összesen húszezer polgárőr vigyáz majd a temetők és környékük rendjére halottak napján. Az ünnepre mentesítő járatokkal készül a BKV. A fővárosi temetők többségébe nem lehet majd autóval behajtani. Litkén a parkolási büntetésekhez hasonló csomagokat tettek a sírokra.

"Ott vagyunk, hogy a szeretteink virágai a helyükön maradjanak, a mécseseket legfeljebb a szél fújja el" - áll az Országos Polgárőr Szövetség halottak napjára kiadott közleményében. Összesen húszezren lesznek szolgálatban országszerte a temetőkben és környékükön a hét második felében. Korábban előfordult, hogy sírokról virágokat és mécseseket loptak, illetve nagyobb temetők környékén autókat törtek fel. A tömeg kedvez a tolvajoknak, könnyű eltűnni akkor is, ha a riasztó megszólal, figyelmezteti az autósokat a rendőrség is. Az ünnep idején jellemzően sok a zsebtolvaj a tömött tömegközlekedési járműveken is.

A fővárosi temetők egész héten reggel héttől este nyolcig lesznek nyitva. Elsején és másodikán csak az Újköztemetőbe és a Fiumei úti Sírkertbe lehet autóval behajtani a budapesti temetők közül. Október 27. és november 2. között az Újköztemetőben ingyenesen használható mikrobuszok járnak körbe.

A BKV halottak napi járműveket indít

A BKV sűrűbben indítja a temetőket érintő járatait és rendkívüli járatokat is indít csütörtökön és pénteken:

Rendkívüli járatok indulnak november 1-jén és 2-án

az Erzsébeti temetőhöz 19A jelzéssel, 15 percenként a Gubacsi úttól a Jahn Ferenc kórházig

a Megyeri temetőhöz 30A jelzéssel, 6 percenként Újpest-Központtól

a Csepeli temetőhöz 38B jelzéssel, 5-10 percenként Csepel, Szent Imre térről

a Budafoki temetőhöz 58A jelzéssel, 8-12 percenként Budafok, Törley tértől

az Új köztemetőhöz 68A jelzéssel autóbuszok, 10 percenként Kőbánya-Kispest végállomásról, valamint szintén

az Új Köztemető és az Izraelita temető elérése érdekében Keresztúr-busz, 15 percenként (november 3-án és 4-én is)

az Új köztemető és az Izraelita temető érintésével 37B jelzéssel villamos a Baross térről 10 percenként

az Óbudai temető elérésére 18A jelzésű autóbusz, 20 percenként

az Óbudai temető megközelítésére 118-as autóbusz, 30 percenként

Fenti napokonsűrűbben járnak a 8-as, a 20-as, a 30-as, a 36-os, a 48-as, az 51-es, az 53-as, az 59-es, a 60-as, a 92-es, a 95-ös, a 96-os, a gyors 96-os, a gyors 122-es, a 130-as, a 147-es, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 231-es autóbuszjáratok, valamint a Békás-busz és a Budaörs-busz. A villamosok közül sűrűbben jár a 3-as, a 28-as, a 37-es, a 42-es, az 52-es és az 59-es járat.

A MÁV tájékoztatása szerint szerdán a pénteki napra, november elsején Mindenszentek napján és november 2-án, továbbá november 3-án az ünnepnapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A várható nagyobb utasforgalom miatt a kihasználtabb vonatokhoz több kocsit kapcsolnak.

Felszólításokat akasztanak a sírokra Litkén

A Nógrád megyei Litkén különleges csomagokat találhatnak a temetőbe látogatók a sírokon. A helyi önkormányzat nem tudja beszedni a sírok fenntartási díját, ezért kis csomagban akasztanak felszólításokat és csekket a sírkövekre. A díjat a 25 évnél régebbi sírok esetében kell kifizetni. Tavaly alkalmazták a módszert először Litkén, és közel négyszázan rendezték is tartozásukat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?