Huba
17 °C
33 °C

Húszezer polgárőr készül halottak napjára

2007.10.31. 11:51
Összesen húszezer polgárőr vigyáz majd a temetők és környékük rendjére halottak napján. Az ünnepre mentesítő járatokkal készül a BKV. A fővárosi temetők többségébe nem lehet majd autóval behajtani. Litkén a parkolási büntetésekhez hasonló csomagokat tettek a sírokra.

"Ott vagyunk, hogy a szeretteink virágai a helyükön maradjanak, a mécseseket legfeljebb a szél fújja el" - áll az Országos Polgárőr Szövetség halottak napjára kiadott közleményében. Összesen húszezren lesznek szolgálatban országszerte a temetőkben és környékükön a hét második felében. Korábban előfordult, hogy sírokról virágokat és mécseseket loptak, illetve nagyobb temetők környékén autókat törtek fel. A tömeg kedvez a tolvajoknak, könnyű eltűnni akkor is, ha a riasztó megszólal, figyelmezteti az autósokat a rendőrség is. Az ünnep idején jellemzően sok a zsebtolvaj a tömött tömegközlekedési járműveken is.

A fővárosi temetők egész héten reggel héttől este nyolcig lesznek nyitva. Elsején és másodikán csak az Újköztemetőbe és a Fiumei úti Sírkertbe lehet autóval behajtani a budapesti temetők közül. Október 27. és november 2. között az Újköztemetőben ingyenesen használható mikrobuszok járnak körbe.

A BKV halottak napi járműveket indít

A BKV sűrűbben indítja a temetőket érintő járatait és rendkívüli járatokat is indít csütörtökön és pénteken:

Rendkívüli járatok indulnak november 1-jén és 2-án

az Erzsébeti temetőhöz 19A jelzéssel, 15 percenként a Gubacsi úttól a Jahn Ferenc kórházig

a Megyeri temetőhöz 30A jelzéssel, 6 percenként Újpest-Központtól

a Csepeli temetőhöz 38B jelzéssel, 5-10 percenként Csepel, Szent Imre térről

a Budafoki temetőhöz 58A jelzéssel, 8-12 percenként Budafok, Törley tértől

az Új köztemetőhöz 68A jelzéssel autóbuszok, 10 percenként Kőbánya-Kispest végállomásról, valamint szintén

az Új Köztemető és az Izraelita temető elérése érdekében Keresztúr-busz, 15 percenként (november 3-án és 4-én is)

az Új köztemető és az Izraelita temető érintésével 37B jelzéssel villamos a Baross térről 10 percenként

az Óbudai temető elérésére 18A jelzésű autóbusz, 20 percenként

az Óbudai temető megközelítésére 118-as autóbusz, 30 percenként

Fenti napokonsűrűbben járnak a 8-as, a 20-as, a 30-as, a 36-os, a 48-as, az 51-es, az 53-as, az 59-es, a 60-as, a 92-es, a 95-ös, a 96-os, a gyors 96-os, a gyors 122-es, a 130-as, a 147-es, a 182-es, a 184-es, a 194-es, a 231-es autóbuszjáratok, valamint a Békás-busz és a Budaörs-busz. A villamosok közül sűrűbben jár a 3-as, a 28-as, a 37-es, a 42-es, az 52-es és az 59-es járat.

A MÁV tájékoztatása szerint szerdán a pénteki napra, november elsején Mindenszentek napján és november 2-án, továbbá november 3-án az ünnepnapra érvényes menetrend szerint közlekednek a vonatok. A várható nagyobb utasforgalom miatt a kihasználtabb vonatokhoz több kocsit kapcsolnak.

Felszólításokat akasztanak a sírokra Litkén

A Nógrád megyei Litkén különleges csomagokat találhatnak a temetőbe látogatók a sírokon. A helyi önkormányzat nem tudja beszedni a sírok fenntartási díját, ezért kis csomagban akasztanak felszólításokat és csekket a sírkövekre. A díjat a 25 évnél régebbi sírok esetében kell kifizetni. Tavaly alkalmazták a módszert először Litkén, és közel négyszázan rendezték is tartozásukat.