Az új sztár: a degu

2000.07.15. 13:59
Véget ért a buta aranyhörcsögök és visító tengerimalacok érdemtelen egyeduralma, mivel mára kiszorította őket az új generáció, mint például a kicsiny, mókus-egérszerű, barnás-sávos bundájú chilei származású degu. Minden kétséget kizáróan ő az új sztár, a favorit.
Nem ad pacsit
Mire jó a hobbi-állat? Van, aki úgy véli, nem sokra. Merthogy pacsit nem ad, házat nem őriz, és még dorombolni sem tud. Ez mind igaz is. Ellenben a hobbi-állat szép. Legyen az papagáj, gyíkocska vagy egér: gazdájának szeme fénye. Ha egyedül vagy, és veszel magadnak egy állatkát, rögtön ketten vagytok, a már "kész" családok életére pedig kifejezetten derítően hat egy kedves aprójószág. Az állatkereskedések kínálata minden esetre évről évre bővül, a kisállat-rajongók nagy-nagy örömére.

Degu: a bojt nő nem vissza

A néhány éve még abszolút ritkaságszámba menő, állatkereskedésekben csak ritkán felfedezhető deguk már a legtöbb állat-bolt alapkínálatában szerepelnek. A rágcsálók kicsik, barnák, helyes fülecskéik vannak, különleges ismertetőjelük a farkuk végén fellelhető bojt, mellyel csínján kell bánni, mer az elveszett/leszakadt vagy leharapott - bojt nő nem vissza.

A deguk igen kíváncsi természetűek, figyelmük mindennemű kapargálással és üvegkocogtatással felkelthető. Kitűnő játszótárs, pár nap alatt hozzászokik új környezetéhez. Kezünkön rohangál, hívásra (pl. mogyorócsörgetés) azonnal előszalad. A sláger-degu 1500-2500 Ft-os áron elérhető, attól függően, bevásárlóközpontban vagy külsőbb városrész állatkereskedésében jutunk hozzájuk.

A csincsilla könnyen esik depresszióba

Új kedvenc még a szintén chilei származású, ám jóval szerencsétlenebb sorsú csincsilla. A tengerimalac-nagyságú, nagy fülű-nagy szemű állatka szerencsétlensége gyönyörű puha-szürke bundája, melyet módosabb hölgyek szívesen viselnek. Éppen ezért - és a jól jövedelmező üzlet okán - manapság sokan adják fejüket csincsillatenyésztésre. Egy-egy gondosan kikészített bundácskáért 20 dollárt is megadnak a szőrme-kereskedők.

Csincsilla
Könnyen depresszióba esik
Mindenesetre, a csincsilla hobbiállat is. Nehezebben barátkozik, mint a degu, több idő kell a megszelídítésére is. Különlegesen nagyokat ugrik, helyből és nekifutásból és még gyorsabban fut. Könnyen esik depresszióba, ilyenkor csak gubbaszt a terrárium sarkában, és mérgesen bámul.

Mindkét kisállatnak fontos a napi rendszeres séta, a tágas terrárium, bújóhelynek alkalmas agyagház, ülőág, rágcsálni való faág. Az állat, ha magányos, könnyen válik szomorúvá. Úgyhogy aki csak lakásdísznek szánja, párt is vegyen neki, különben kedvence könnyen belepusztul a fogságba és az egyedüllétbe. Középárfolyama jelenleg 10.000 Ft

Csíkos mókus: csíkosak, mókusok, és egészen kicsik

Vannak állatok, melyeket csak párban szabad megvásárolni. Ilyen a csíkos mókus vagy más néven burunduk is. Mint nevük is mutatja, csíkosak, mókusok, egészen kicsik, érdeklődően figyelnek a rácsokon át.

Ők is könnyen megszelídíthetőek, bár egy futó mókust kergetni sokkal reménytelenebbnek tűnik, mint egy futó csincsillát. Megemlítendő befogási taktika a lepedőzés: nagyobb ruhadarabot orvul és gyorsan rádobunk menekülésben lévő kisállatunkra, majd a rágcsálót kihámozzuk a lepedő alól. 28.000 Ft/pár árért már megvásárolható.

Plázák állatkereskedéseinek előnye a választék, hátránya az eladók tudatlansága

Mindezeken túl a legtöbb helyen vehetünk még mongol futóegeret, japán táncolóegeret, kínai hörcsögöt, és egyéb keleti érdekességeket, valamint kisegeret, kígyóeledelnek. Áruk messze alulmúlja a csincsilláét, és jóval olcsóbbak csíkos mókusoknál.

A plázák állatkereskedéseinek egyértelmű előnye a választék. Itt lelhető fel a legtöbbféle egér és hörcsög, hal és papagáj, sőt, mérges-szőrös pók. A pókokat műanyag dobozban már 2000-4000 Ft-ért hazavihetjük.

Az állatkereskedések eladói többnyire maguk sem tudnak túl sokat az üzletben megvásárolható állatokról, vagy csak a legszükségesebbeket. Éppen ezért nem árt szakirodalom útján tájékozódni a kiszemelt ,,áldozatról". Az ilyen jellegű könyveket érdemes könyvesboltban beszerezni, még az állat megvásárlása előtt. Vehetünk könyvet a terráriumról, az akváriumról, az aranyhörcsögről és a tengerimalacról, ékszerteknősről is kerül olvasni való, ám a különlegesebb kisállatoknak - hazánkban - még nem szenteltek egész kötetet.

Hidegvérűek és madarak

A ,,legfelkapottabb" és a legolcsóbb papagájok a törpe-papagáj (kicsi zöld-kék-sárga gyuri) és a bóbitás nimfa. A nagyobb madarakkal, mint az ara, vagy akár a jákó, csak ritkán találkozni az üzletekben: ezeket az egzotikus állatokat többnyire megrendelésre szállítják, vagy az üzlet fellendítésére tartják a polcon örök rabságban. Egy jákó ára 150-250.000 Ft körül mozog, a beszerzés módjától függően. Papagájt egyébként érdemes tenyésztőtől venni, így egyszerűbben és olcsóbban juthatunk fiatal, egészséges példányhoz.

Iguana
Kicsi, tarajos és 7.500 Ft
Aki a hidegvérűekért lelkesedik, könnyen megtalálhatja ,,kis barátját." Egyre több üzletben tartanak ugyanis különféle gyíkokat, mind közül a legszebb a már Kaláka által is megzenésített Iguana Iguana (7.500 Ft), mely kicsi, tarajos, és elképesztően türkizkék. De akad hasonlóan szép nagyfejű narancssárga, valamint ezüstös és bronzoshátú gyíkocska is, ezek pár ezer forintért beszerezhetőek.

A kispénzű hüllőbarátok 1000 Ft körüli áron juthatnak hozzá egy ékszerteknőshöz, a Kirgiz (szárazföldi) teknős viszont már 30.000 forintot kóstál. Aki valami nagyobbra vágyik, 17.500 forintért beszerezhet pl. egy sztyeppi varánuszt, melynek fürdőkádnagyságú terrárium sem elég.

Zenélő akvárium

A Duna-tv-s adásszünet-ötlet után egyre többen vágynak olyan saját akváriumra, melyhez a zenét is maguk választhatják ki. A tervhez megfelelő szakbolt is akad: az akvárium tehát - mintegy félmillió forintból - összehozható.

Az ár elsőre szíven ütő, ám tekintve a különlegesen szép halacskák óceáni voltát, érthető is. Drága a korall is, ugyanúgy, mint a különleges felszerelés. Csak érdekességképp: a sárga, orros ún. doktorhal több tízezer forint, attól függően, mekkora.

Ha ezek után viszont valaki megelégszik az egyszerű guppival dunsztosüvegben, akár egy százasból megúszhatja.