Emma
9 °C
26 °C

London és Párizs a terepjárók ellen

2004.06.22. 17:32
Nemkívánatos járművek lettek a terepjárók Londonban és Párizsban. A jövő évtől kezdődően a különösen környezetkárosító járműtípusok árát akár 3200 euróval megemelő környezetvédelmi adóval terhelik meg Franciaországban. A párizsi környezetvédő szervezetek még a parkolási jogot is megvonnák a tulajdonosoktól.
A francia és a brit fővárosban egyre keményebb ellenállás bontakozik ki a több tonnás terepjáró gépkocsikkal szemben. London polgármestere "komplett idiótáknak" tartja tulajdonosaikat, párizsi kollégája pedig "halálgépeket" lát bennük. Párizs városi képviselőtestülete a lehető legnagyobb mértékben meg kívánja nehezíteni a benzinzabáló monstrumok tulajdonosainak az életét, a kormány pedig akár 3200 eurót is elérő környezetvédelmi adót kíván kivetni a járművek után.

Tuvalu-díjas termék

A négykerékhajtású autók a fenyegető klímakatasztrófa ellenére is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a francia utakon. Miközben 2003-ban összességében 6,3 százalékkal kevesebb új autót adtak el az országban, terepjárókból 31 százalékkal több kelt el. A típus egyébként Németországban is dacol az általános autópiaci forgalom csökkenésével.

A környezetvédők szemében elsősorban a magas üzemanyag fogyasztás a szálka. Párizsban három környezetvédelmi szervezet a Mercedes G500-as terepjárónak ítélte oda az idei Tuvalu-díjat, amit a globális felmelegedés miatt eláradással fenyegetett szigetcsoportról neveztek el. Egy-egy ilyen két tonnánál nehezebb jármű több mint húsz liter üzemanyagot fogyaszt, a legtöbb széndioxidot termelő 18 autótípus közül 14 terepjáró.

Komplett idióták

Ken Livingstone, London újraválasztott polgármestere keresetlen szavakkal adott hangot a terepjárók tulajdonosairól alkotott véleményének. Szerinte mindenki, aki terepjáróval viszi gyermekét iskolába, az komplett idióta. A járművek státusszimbólumként szolgálnak és semmi keresni valójuk nincsen a városi forgalomban - véli a polgármester.

Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök konzervatív kormánya is célkeresztbe vette a benzinfaló szörnyeket. A jövő évtől kezdődően a különösen környezetkárosító járműtípusok, mint például a nyolchengeres motorral rendelkező terepjárók, de más nehéz személygépkocsik árát akár 3200 euróval megemelő környezetvédelmi adóval terhelik meg. Az adókivetés kritériumai az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag kibocsátás mértéke lesz.

Párizs városa többségi döntéssel felszólította a rendőrséget és a közigazgatási hatóságokat, hogy a lehető leghamarabb dolgozzák ki a terepjárók városi használatát korlátozó szabályokat. A zöldek javaslata még a helyi lakosok parkolási jogát is megvonná a terepjárók tulajdonosaitól és egyes védett forgalmi övezetekből teljes egészében kitiltanák a járműveket.

Kirekesztő kampány

A tiltakozás nem is váratott magára. A francia terepjáró tulajdonosok szervezete "egymillió francia család ellen irányuló hazug diszkriminációs kampányt" emleget. Számos személyautó jóval többet fogyaszt és nagyobb helyet igényel mint a terepjárók többsége, amelyek viszont egyáltalán nem a Mercedes G500 vagy az ML500 kategóriájába, hanem a Nissan X-Trail vagy a Toyota RAV4 kategóriájába tartoznak. A terepjáró kedvelők mérgükben már az egész környezetvédelmi mozgalmat totalitárius hatalmi szervezetnek titulálják. Henri Pons, Bordeaux polgármestere pedig demagógiának nyilvánította a zöldek által benyújtott párizsihoz hasonló kezdeményezést - ami némiképp érthető is, hiszen terepjáróval jár maga is.