Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Terhességgel a börtön ellen

2005.05.08. 07:46
Tizenöt éve ítéltek nyolcévi börtönre egy olasz nőt. Nyolcszor jöttek érte a rendőrök, hogy vonuljon a börtönbe, de mindannyiszor terhes volt, így halasztották a büntetését.
Az életben nem egészen vált be a "Tegnap, ma és holnap" című film Sofia Loren által alakított főszereplőjének módszere: hiába lett terhes minden alkalommal egy salernói asszony, amikor börtönbe kellett volna mennie, végül mégis letartóztatták a Nápolytól délre fekvő városban.

A helyi La Citta című lap jelentése szerint a ma 37 éves és immár nyolcgyermekes hölgyet még 1990-ben ítélték nyolcévi börtönbüntetésre kábítószer birtoklása címén. A rácsokat eddig mégis sikerült elkerülnie, mert valahányszor megjelentek lakásán a rendőrök, áldott állapotban találták, és így a büntetés letöltését elhalasztották.

Házi őrizet

2001-ben végül a bíróság azt a megoldást választotta, hogy házi őrizetet rendelt el számára, otthonában kellett leülnie a rá kirótt éveket, mivel így nevelhette közben gyermekeit. A feltétel az volt, hogy csak akkor hagyhatja el a lakást, ha senki más nem végezheti el a szükséges feladatot helyette.

Mivel férje börtönben volt, az asszony maga járhatott a piacra - amikor azonban emberét legutóbb szabadon bocsátották, együtt mentek bevásárolni. Az éber rendőrök ezt szökési kísérletnek minősítették, hiszen a férj egyedül is megtölthette volna a szatyrot: ezért azonnal a Salerno környéki Fuorni börtönébe szállították a nőt, hogy ott töltse le a büntetéséből még hátralévő részt.

Ügyvéde és férje most azt igyekszik elérni, hogy engedjék vissza az otthonába, ahol - éppen mert nem szereti a börtönt - már nyolc, 2 és 14 év közötti gyermek várja.