Donát
-4 °C
2 °C

Rasszista japán termálfürdők

2001.02.03. 13:30
Japán emberi jogi szervezetek bejelentették, hogy beperelik a hokkaidoi Otaru város önkormányzatát, miután a hatóság engedélyezte, hogy a város termálfürdőiből kitiltsák a külföldieket - közölte a BBC. Az aktivisták az igazságügyi minisztériumot is megkeresték, mivel szerintük japánban rengeteg példa van a külföldiekkel szembeni diszkriminációra.

Otaru kikötőváros, ahol évente harmincezer külföldi tengerész fordul meg. A tengerészek rendszeresen felkeresik a város termálfürdőit, de oda egy ideje külföldiek nem léphetnek be. A fürdősök azt állítják, hogy az orosz hadihajók tengerészei miatt kellett a korlátozást bevezetni. Mint mondják, az oroszok gyakran részegek, hangosak és nem mosakszanak meg, mielőtt belépnek a fürdőbe, és ezzel komolyan megsértik a japán etikettet.

A magyar termálfürd?kbe mindenkit beengednek
Volt azonban olyan fürdő, ahova bárkit beengedtek, de a külföldiektől hétszer annyit kértek a belépésért, mint a japánoktól. Egy étteremlánc egységein pedig kiírták oroszul, hogy ,,Csak japánoknak".

Miután a városban élő külföldiek felháborodásuknak adtak hangot, a fürdők egy része visszavonta a tiltást. Máshol azonban maradt a tilalom: az egyik fürdőbe például nem engedtek be egy Amerikában született professzort, aki már megkapta a japán állampolgárságot. A fürdő vezetői közölték vele, hogy ,,külföldinek néz ki", így nem engedik be.

A professzor úgy döntött, hogy bepereli az intézményt, míg tokiói emberi jogi aktivisták Okaru önkormányzata ellen nyújtanak be keresetet, mert a hatóság nem ellenezte a diszkriminatív intézkedéseket. Az Isshok Ikaku emebri jogi szervezet az igazságügyi minisztériumhoz fordult, és a fürdők ügy mellett további húsz esetben kéri diszkriminatív intézkedések felülvizsgálatát.