Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fékezné a járványokat a légiközlekedés korlátozása

2006.09.15. 10:28
Világszerte megemlékeztek a 2001. szeptember 11-i amerikai terrormerényletek ötödik évfordulójáról. Az akció háromezer ember halálát követelte. Amerikai tudósok szerint a tragédiának egészségügyi szempontból volt egy parányi haszna is: lelassította a hagyományos influenzajárvány terjedését.

A terrorakciók egyik következménye, a légiforgalom drámai visszaesése lehetővé tette a kutatók számára, hogy a valóságban is ellenőrizhessék azt a teóriát, amelyet addig csak számítógépeken teszteltek, azaz hogy tényleg akadályozza a légiközlekedés csökkenése a járványok terjedését.

A kutatók az 1996 és 2005 közötti járványstatisztikákat vetették össze az ugyanezen időszakra vonatkozó légiforgalmi adatokkal, és azt tapasztalták, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ összeomlását követő forgalomcsökkenés (a nemzetközi járatokon 27 százalékkal csökkent az utasok száma) két héttel késleltette az influenza megjelenését az Egyesült Államokban. Hasonló hatással volt a belföldi légiforgalom visszaesése is: az influenza emiatt csak 16 nappal később kezdett az Egyesült Államok egészére átterjedni.

Mindebből az amerikai kutatók - akik a PLoS Medicine című szaklapban hozták nyilvánosságra eredményeiket - azt a következtetést vonták le, hogy egy veszélyes járvány kirobbanásakor, például a madárinfluenza emberek között is terjedő változatának esetleges kialakulásakor érdemes lenne korlátozni a légiközlekedést.