Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Fékezné a járványokat a légiközlekedés korlátozása

2006.09.15. 10:28
Világszerte megemlékeztek a 2001. szeptember 11-i amerikai terrormerényletek ötödik évfordulójáról. Az akció háromezer ember halálát követelte. Amerikai tudósok szerint a tragédiának egészségügyi szempontból volt egy parányi haszna is: lelassította a hagyományos influenzajárvány terjedését.

A terrorakciók egyik következménye, a légiforgalom drámai visszaesése lehetővé tette a kutatók számára, hogy a valóságban is ellenőrizhessék azt a teóriát, amelyet addig csak számítógépeken teszteltek, azaz hogy tényleg akadályozza a légiközlekedés csökkenése a járványok terjedését.

A kutatók az 1996 és 2005 közötti járványstatisztikákat vetették össze az ugyanezen időszakra vonatkozó légiforgalmi adatokkal, és azt tapasztalták, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ összeomlását követő forgalomcsökkenés (a nemzetközi járatokon 27 százalékkal csökkent az utasok száma) két héttel késleltette az influenza megjelenését az Egyesült Államokban. Hasonló hatással volt a belföldi légiforgalom visszaesése is: az influenza emiatt csak 16 nappal később kezdett az Egyesült Államok egészére átterjedni.

Mindebből az amerikai kutatók - akik a PLoS Medicine című szaklapban hozták nyilvánosságra eredményeiket - azt a következtetést vonták le, hogy egy veszélyes járvány kirobbanásakor, például a madárinfluenza emberek között is terjedő változatának esetleges kialakulásakor érdemes lenne korlátozni a légiközlekedést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!