Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vasútrobbantásokkal fenyegetőznek a francia terroristák

2004.03.03. 12:07
A terroristák ötmillió dolláros váltságdíjat követelnek, máskülönben a vasúthálózat tíz pontján fognak robbantani. Az eddig ismeretlen, AZF terrorszervezet fenyegetései a hatóságok szerint komolyak.
A legfrissebb, szerda reggeli levélben azt állítják, hogy a vasúthálózat tíz pontján helyeztek el pokolgépet, amely automatika segítségével fog működésbe lépni. A francia rendőrség vezetője szerda reggel TV-nyilatkozatban erősítette meg, hogy valóban találtak robbanószerkezetet a Párizs-Toulouse vasútvonal mellett. Az illetékes rendőrhatósági szervek vezetői kedd este válságtanácskozást tartottak.

Az LCI hírtelevízió és az AFP francia hírügynökség szerda reggel jelentette, hogy egy magát "AZF" rövidítéssel megjelölő, első ízben jelentkező terrorista csoportosulás az év elejétől több levélben szólította fel a hatóságokat, köztük a belügyminisztériumot, hogy fizessen ki 4 millió eurót (több mint egy milliárd forint) és egymillió dollárt (211 millió forint). Közölték, hogy ha ezt nem teljesítik, a francia vasúthálózat számos pontján robbantásokat hajtanak végre.

Eddig nem sikerült azonosítani a szervezetet, de a tőle származó információk alapján a rendőrség és a bűnügyi rendőrség összevont alakulatai február 21-én valóban találtak egy működőképes, profi színvonalú, távirányítású robbanószerkezetet a Párizs-Toulouse vasútvonal középső szakaszán. Ezt biztonságos helyen fel is robbantották.

Az illetékes szervek értékelése szerint a fenyegetés komoly. A zsarolók hétfőn kapcsolatba léptek a rendőrséggel és megjelölték a helyszínt is, ahol át akarták venni a követelt összeg egy részét. A bűnügyi rendőrség emberei el is indultak a kijelölt találkozó helyszínére, de a pontatlan útleírás miatt néhány kilométerrel távolabb várakoztak - hiába.

Egyelőre nem tudni, milyen szervezet, milyen célból követeli a váltságdíjat. A csoport céljait és irányultságát szintén homály fedi. Claude Guéant kabinetfőnök az LCI hírtelevízióban szerdán reggel közölte: ez idő szerint nem látnak kapcsolatot az ismeretlen zsarolók és szélsőséges iszlám szervezetek, illetve a "csecsen vonal" között.