Hermina
15 °C
27 °C

Lángolt a Terror Háza pengefala

2003.10.09. 08:40
Kigyulladt a Terror Háza Múzeum pengefala. Az Andrássy úti épület homlokzatának világító elemei lángoltak. Az első vizsgálatok szerint elektromos zárlat okozta tüzet. A pengefal szerkezete nem sérült meg. Az eset kiemelt fontosságára való tekintettel a szakértők különösen alapos vizsgálatot ígértek az ügyben.
Szerda este teljes hosszában lángolt a Terror Háza Múzeum pengefala. A szemtanúk szerint Csengery utcai homlokzaton keletkezett lángok tűzijátékszerű jelenség kíséretében csaptak fel.

Elektromos szikrák

A helyszínre érkező tűzoltók és a múzeum alkalmazottai rövid idő alatt eloltották a tüzet. Az Index információi szerint a rendőrség is kivonult, a helyszínre érkezett többek között Gergényi Péter, budapesti rendőrfőkapitány is. A katasztrófavédelem az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a tüzet feltehetően elektromos rövidzárlat okozta. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese arról tájékoztatott, hogy az épületnek keretet adó pengefal 10-12 méternyi felületen égett.

Határidő-mualsztás után

Schlecht Anna, a Terror Háza szóvivője az Index kérdésére megerősítette, hogy az elsődleges vizsgálatok elektromos hibát jeleztek, de hozzátette, hogy a területet térfigyelő kamerák ellenőrzik, így minden bizonnyal pontosan megállapítható lesz a tűz oka. Mint emlékezetes, éppen szerdán derült ki, hogy a kerület jogi határidő-mulasztása miatt biztosan nem kell lebontani a pengefalat. Schmitt Mária, Terror Háza Múzeum főigazgatója ezzel kapcsolatban kijelentette: bízik benne, hogy a főváros és a VI. kerület vezetése nem tereli jogi útra a pengefal lebontatásának ügyét, és tudomásul veszik: ez a múzeum létezik, a homlokzatával együtt egy egységet alkot.

Nem sérült a pengefal szerkezete

Nincs szükség a tűzoltók szerint a pengefal szerkezetének vizsgálatára - tudta meg a HavariaPress. A lángra kapott épületrész erős vasbeton szerkezet, amelyet acélborítással láttak el. A falon komolyabb deformálódást nem találtak, ezért az veszélyt nem okoz.

A fővárosi tűzoltóparancsnok a hírügynökségnek megerősítette, hogy a tűz keletkezésének oka csaknem bizonyosan elektromos zárlat volt. A rendőrség ellenőrizte a környéken működő térfigyelő kamerák felvételeit is, ezek alapján megállapították, hogy a tűz körülbelül két méteres magasságban keletkezett, s a szándékosság kizárhatónak látszik.

A tűz pontos okát a kiemelt alaposságú szakértői vizsgálat állapíthatja majd meg. A körülmények azonban azt valószínűsítik, hogy az egyik neon világítótest gyújtó kondenzátora hibásodhatott meg, és az gyújtotta meg a falban lévő éghető részeket. Az eset fontosságára való tekintettel tíz rendőrautó is kivonult a tűz helyszínére, és megjelent a helyszínen Budapest Rendőrfőkapitánya is.