Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elnapolták Terry Black örökbefogadási perét

2002.03.18. 12:18
Elnapolták hétfőn Terry Black örökbefogadási perét a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A felperes keresetében azt kérte, Rácz Károly kedden adja át a pátyi Gondviselés Házának Danikát. Terry Black ügyvédje szerint a felperes fikciókra építi keresetét, mikor azzal érvel, hogy sérülnek a gyermek jogai és érdekei Rácz Károlynál.
Hétfőn tárgyalta a Pesti Központi Kerületi Bíróság Rácz Károly, vagyis Terry Black örökbefogadási ügyét. A bíróság elnapolta a tárgyalást, így a kirendelt gyám keresetének nem adott helyt: a transzszexuális előadóművésznek Danikát nem kell odaadnia a gyámszülőnek. A gyám oldalán vett részt a perben a gyámhivatal is, amely elutasította Rácz Károly örökbefogadási kérelmét.

Danika jól van

Terry Black nem jelent meg a tárgyaláson, mivel - ügyvédje szerint - hétfőn reggel 280-as volt a vérnyomása, ezért kórházba kellett mennie kivizsgálásra.

Az alperes Rácz Károly ügyvédje, Mester Csaba leszögezte, a felperes egy múltba mutató felfogással azt az álláspontot képviseli, hogy az 'állambácsi' a legjobb nevelő. Hozzátette, Terry Black-nél nem sérülnek a gyermek jogai: Danika jól érzi magát, 7 kiló 70 deka, és már úszni is megtanult.

Az elnapolást Mester Csaba kérte, hivatkozva arra, hogy az ügynek számos, jelenleg jogvita alatt álló részlete van. Ilyen, hogy az ideiglenes elhelyezés kapcsán nincs jogerős döntés, az örökbefogadás elutasítása miatt felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő az alperes, az országgyűlési biztos vizsgálja az ügyet, és jelenleg eljárás folyik a vérszerinti szülők ellen.

Az ügyet március 25-én, 9 órakor tárgyalja újra a bíróság. Mester sikernek értékelte az elnapolást, mondván, hogy számukra fontos az időhúzás, mivel minden egyes eltelt nappal egyre kevesebb tere lesz a felperes azon "fikcióinak", melyek arra vonatkoznak, hogy Danika nincs jó helyen Terry Black-nél.

Előzmények

A per előzménye, hogy Terry Black a gyermek vér szerinti anyja beleegyezésével vette magához tavaly év végén az akkor egyhónapos kisfiút, Danikát, és a gyámhivatal is alkalmasnak találta Rácz Károlyt az örökbefogadásra.

Később a Fővárosi Főügyészség óvást nyújtott be a döntés ellen, így a határozatot megsemmisítették, az eljárást felfüggesztették, ám egy újbóli eljárásban Terry Black ismét alkalmasnak bizonyult a gyermek örökbefogadására.

Az ügy folytatásában Danika vér szerinti apja elismerte apaságát és közölte, hogy nem járul hozzá a fiúcska örökbeadásához. Ekkor már a vér szerinti anya is visszakozott.

Harrach közbeszólt

Közben a szociális és családügyi miniszter, Harrach Péter is vizsgálatot kezdeményezett az örökbefogadási ügyben. A minisztériumi vizsgálat megállapította: "amennyiben a gyermekre vonatkozóan joghatályosan teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tesz valaki, úgy az örökbefogadáshoz az ő hozzájáruló nyilatkozatára is szükség van. Szülői beleegyezés hiányában a gyámhivatal az örökbefogadást nem engedélyezheti".

Az ügyben újabb csavar, hogy Rácz azt állította, hogy a szülők pénzt kértek e gyermekért. Ezt egyébként a szülők tagadják.

Nem adta a gyereket

A gyámhivatal ezek után arra szólította fel Ráczot: adja át a gyermeket, mert az örökbefogadási feltételek nem teljesültek haladéktalanul. A hivatal a szülőket sem szavazott bizalmat, ezért hivatalos gyámot rendeltek ki Danika mellé. Azonban a piliscsévi jegyző nem vihette el a gyereket, mert Terry Black nem engedte be a házba. A jegyzőnek a gyermeket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Nevelőszülő Szolgálathoz kellett volna vinnie. Ott Danika egy hét gyermeket nevelő fiatal párhoz került volna.

A gyám ekkor fordult a bírósághoz, annak érdekében, hogy a gyermeket kiadják számára. A felperes a pátyi Gondviselés Házába akarta kiadatni a gyermeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?