Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Jogszerűtlenül van Terry Blacknél a kisfiú

2001.11.13. 09:11
A Szociális és Családügyi Minisztérium álláspontja szerint Terry Black nem jogszerűen tartja magánál azt a kisfiút, akit örökbe szeretne fogadni. A tárca vizsgálata megállapította: ha Rácz Károly önként nem hajlandó visszadani a gyermeket, az anya pert indíthat ellene.
Harrach Péter szociális és családügyi miniszter két hete indított vizsgálatot az éjszakai életben Terry Black néven ismertté vált transzszexuális művész által kezdeményezett örökbefogadási ügyben. A minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárca vezetője azért indított vizsgálatot, mert több szervezet - például a Család- és Gyermekvédelmi Szakmai Kollégium, a Magyar Bioetikai Társaság, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség, a református egyház Bethesda Gyermekkórháza - jelezte észrevételeit, kifogásait az ügyben.

Az édesanya pert indíthat gyermekéért

A vizsgálat részletesen feltárta az örökbeadási ügy részleteit. Ennek alapján megállapították, hogy a gyermek jelenleg anyja beleegyező nyilatkozata alapján Rácz Károly gondozásában van, de a kisfiú törvényes képviselője továbbra is az anya, aki időközben meggondolta magát, és szeretné visszakapni a gyermeket.

A tárca közleménye szerint ha az anya a gyámhatóságon bejelenti, hogy gyermekét vissza szeretné kapni, és erre Rácz Károly önként nem hajlandó, végső soron pert indíthat a gyermek kiadása ügyében a bíróságon.

Az apa egyelőre nem 'nyilatkozik'

A minisztérium közleményében arra is rámutat: "amennyiben a gyermekre vonatkozóan joghatályosan teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tesz valaki, úgy az örökbefogadáshoz az ő hozzájáruló nyilatkozatára is szükség van. Szülői beleegyezés hiányában a gyámhivatal az örökbefogadást nem engedélyezheti". Korábban a gyermek állítólagos apja úgy nyilatkozott: egyelőre nem hajlandó hivatalosan is elismerni apaságát.

'Komoly gondok a gyermekvédelem területén'

A minisztérium álláspontja szerint az eset sajnálatosan arra is rámutat, hogy a fővárosi gyermekvédelem komoly gondokkal küszködik. A helyzet javítása érdekében a tárca arra kéri a Fővárosi Önkormányzat illetékeseit és a főpolgármestert, hogy a gyermekvédelem visszásságainak felszámolását tekintse elsődleges feladatának. Az ügyben egyébként a szaktárca nem tarja indokoltnak felügyeleti eljárás indítását, mert sem az alkalmasság kérdésében, sem a konkrét örökbefogadási ügyben nem született jogerős határozat.

Az örökbefogadási ügy
A tárca közölte: Rácz Károly örökbefogadási alkalmassági kérelmét - a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat pszichológiai véleményen alapuló támogató javaslatával - június 26-án iktatták a XIV. kerületi gyámhivatalban. Július 18-án meghallgatták Rácz Károlyt, július 26-án környezettanulmányt végeztek lakásán, majd július 31-én határozatot hoztak az örökbefogadásra való alkalmasságról. A határozatot augusztus 3-án látták el jogerősítő záradékkal.

A minisztériumi vizsgálat adatai szerint V. Éva XVI. kerületi lakos és Rácz Károly október 10-én együtt jelentek meg a XVI. kerületi gyámhivatalban, ahol jegyzőkönyveztették közös kérelmüket, amely az anya házasságon kívül született gyermekének Rácz Károly általi örökbefogadására vonatkozott.

A Legfőbb Ügyészség utasítására a Fővárosi Főügyészség (FF) október 25-én óvást nyújtott be az alkalmasságot megállapító határozat ellen a XIV. kerületi gyámhivatalnál. Az FF indítványozta a határozat hatályon kívül helyezését, új eljárás lefolytatását, valamint a határozat végrehajtásának felfüggesztését. A XIV. kerületi gyámhivatal az óvásnak helyt adott, október 29-én korábbi határozatát visszavonta, és új eljárást indított az alkalmasság megállapításának ügyében.

Az óvás következtében a XVI. kerületi gyámhivatal október 29-én a már folyamatban lévő örökbeadási eljárást felfüggesztette; erről október 30-án értesítette az anyát és Rácz Károlyt. Az új eljárás keretében a XIV. kerületi gyámhivatal november 5-én elrendelte Rácz Károly igazságügyi pszichológiai szakértői vizsgálatát. Ennek elvégzésére a Budapesti Igazságügyi Szakértői Intézetet kérték fel.