Alfréd
-3 °C
3 °C

A tesztcsirkék jól vannak, a madárinfluenza terjed

2005.11.21. 15:36
Tovább terjed Romániában a madárinfluenza. Most négy tyúkról derült ki, hogy megfertőződtek, miközben a régebben karanténba zárt helyeken nem betegedtek meg a tesztcsirkék.

Újabb romániai szárnyasokban mutatták ki egy brit laboratóriumban a madárinfluenzát. Európában elsőként Romániában észlelték az elmúlt hónapban a madárinfluenza vírusát, a H5N1-t.

A négy új influenzás eset Caraorman faluban fordult elő - írja a BBC. Caraorman a Duna-deltában található. A település elzárt helyen van, út nem is vezet oda, így tehát viszonylag könnyű lesz karanténba helyezni a térséget. A vesztegzár idején kétezer madarat ölnek majd le.

Négy tyúk Caraormanból

Caraormanban négy tyúk bizonyult influenzásnak, ezt most egy londoni laboratórium állapította meg. Ez a rendkívül veszélyes H5N1 vírus jelenlétéről tanúskodik a vizsgálatról beszámoló román mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint.

A román agrárminiszter, Gheorghe Flutur így nyilatkozott minderről a Realitatea TV-nek: "Ellenőrzés alatt tartjuk a dolgokat".

Az MTI beszámolója szerint a román egészségügyi hatóságok már egy héttel ezelőtt meghozták a szükséges intézkedéseket, Caraormant még a brit ellenőrző vizsgálatok előtt, a bukaresti előzetes szakvélemény alapján vesztegzár alá helyezték, kötelezővé tették a baromfik elzárását, s mintegy 1600-1700 szárnyas elpusztítását rendelték el.

Szintén Romániából származó rossz hír, hogy a Duna-deltához tartozó Muzura-öbölben öt elhullott hattyú, az Obretinul Mic tó körzetében pedig három vízimadár vérében mutatták ki a H5-ös vírust. Ezeket a mintákat is elküldik majd a brit laboratóriumba, annak a feladata lesz megállapítani, hogy a fertőzésnek valóban a legveszélyesebb, N1-es fajtájáról van-e szó.

Jó hírt viszont, hogy Maliuc faluban hétfőre végleg felszámolták a fertőzési gócot, feloldották a vesztegzárat. Erre az adott lehetőséget, hogy az oda telepített "tesztcsirkékből" vett minták negatív eredményt mutattak. Korábban már felszámolták az első madárinfluenza-fertőzési gócot a Duna-deltai Ceamurlia de Jos nevű településen, a községben teljesen feloldották az egészségügyi vesztegzárat. Ott is az elpusztított és elhamvasztott házi szárnyas-állomány helyébe elhelyezett "tesztcsirkék" laboratóriumi vizsgálatai bizonyították a fertőzés veszélyének megszűntét.

Ázsiában komoly a helyzet

Kínában huszonegy madárinfluenza-gócot fedeztek fel novemberben a hatóságok. Bár néhány körzetben sikerült ellenőrzés alá vonni a vírus terjedését, a helyzet összességében még mindig súlyos - mondta hétfőn a kínai mezőgazdaságiminiszter-helyettes. A fertőzés kilenc tartományban jelentkezett, több mint 144 ezer szárnyas pusztult el, és 21,1 milliót öltek le - közölte sajtótájékoztatóján Jin Cseng-csie.

Kínában a hatóságok a járvány levonulásáról beszélnek, mivel jellemzően a vándorló madarak terjesztik a kórt. A kínai hatóságok ugyanis az európai gyakorlattal szemben az állatállományt is beoltják védőoltással. Ez ugyanakkor szakértők szerint veszélyes is lehet, mivel a fertőzés akár észrevétlenül is terjedhet. A beoltott madarak ugyan nem betegednek meg, de a vírust hordozhatják.

A H5N1 járvány két évvel ezelőtti kezdete óta Ázsiában százhúsznál is többen betegedtek meg, közülük csaknem hetvenen életüket vesztették.