Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Tovább árad a Tisza, de a vártnál kisebb az árhullám

2008.07.28. 08:28
Jelenleg 608 kilométeren van árvízvédelmi készültség, vasárnap este óta nem kellett újabb készültséget elrendelni. A legmagasabb, III. fokú készültség a Tisza 71 kilométerén van.

A Tisza felső szakaszán tovább tart a vízszint emelkedése, emiatt Tiszabecs és Vásárosnamény között III. fokú árvízvédelmi készültség várható, tájékoztatta a Független Hírügynökséget Horkay András, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletese. Újabb csapadék nem hullott a kelet-magyarországi folyók vízgyűjtőin, így a vártnál alacsonyabban tetőznek majd folyóink.

III. fokú készenléti szintet meghaladó vízmagasság kialakulására számítanak a Krasznán is, ahol jelenleg még másodfokú a készültség. A Szamoson a Tisza visszaduzzasztó hatása okoz gondot, a folyó vásárosnaményi torkolati részén most elsőfokú a készenlét, egyelőre figyelőszolgálatot tartanak a vízügyi szakemberek.

Magyarországon jelenleg 608 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Ez azt jelenti, hogy vasárnap este óta nem kellett újabb készültséget elrendelni. A legmagasabb III. fokú készültség 71 kilométeren van, ám ezek hossza a Tisza felső szakaszán várhatóan emelkedni fog. A Tisza Tiszabecsnél jelenleg óránként 10-14 centit árad, a tetőzésre legkésőbb kedden számítanak. Az árhullám a hétvégéig valószínűleg végigvonul a folyó teljes magyarországi szakaszán. Vásárosnamény után azonban legfeljebb II. fokú készültségre számítanak, így újabb kitelepítések nem várhatók.

A Hernád ezekben az órákban tetőzik Gesztelynél. Itt is III. fokú a készültség, de az árhullám várhatóan több mint fél méterrel elmarad a vasárnap előre jelzettnél, vagyis 370 centiméter körül fog tetőzni. A térségben valamennyi út járható.

Az ár jelenleg az Encs és Ócsanálos közötti 30 kilométeres szakaszon terül el - nyilatkozta Csont Csaba, az ÉKÖVIZIG szóvivője a Független Hírügynökségnek. Emiatt lejjebb Ócsanálos és Gesztely környékén a vártnál lassabban árad a Hernád, ráadásul a nagy kiterjedés miatt az ár egy része elszivárog a talajba. 2004-ben egyébként 450 centiméterrel, 2006-ban pedig 473 centiméterrel tetőzött a folyó Gesztelynél. Ezeket az árszinteket figyelembevéve építették ki a mostani védő gátakat.