Gerzson
-3 °C
3 °C

Ritka, mint a fehér teve

2001.05.27. 20:06
Több mint egy év vemhesség után Jolán megszülte Jázmint, a fehér tevecsikót a fővárosi állatkertben. Nemzetközi tapasztalatok szerint: világos színű teve csak néhány évtizedenként születik.

Még állatkerti körökben is nagy feltünést keltett a jószág hófehér színe, melyet valószínűleg mongol őseitől örökölt. Nemzetközi álletkerti tapasztalatok alapján elmondható, hogy ilyen világos színű teve csak néhány évtizedenként születik.

Jázmin, a fehér tevecsikó
Nem véletlen, a mama és utódja J kezdőbetűs neve, hiszen tenyésztési szokás, hogy az egy családból származó egyedeket ugyanolyan kezdőbetűs névvel nevezik el. Külön érdekesség, hogy Jázmin dédnagymamája (Janka) is a budapesti Állatkertben élt, és az Egri Csillagok c. film egyik sztárja volt. Az ő párja volt fehér színű, így valószínűleg ő örökítette utódain keresztül a fehér színt. Az ilyen színű állatok értékesebbek barna színű társaiknál. Az utolsó 10 évben 12 tevecsikó született, amelyeket felcseperedvén külföldi állatkertekkel cserélt el a budapesti Állatkert. Az értük kapott értékes állatok azóta is megtekinthetők. Jázmint azonban a különlegessége miatt megtartja az Állatkert.