Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ismét felszálltak a MIG-ek

2005.06.25. 20:16
Magyarországra tévedt szombaton egy osztrák kisrepülő, újfent felszálltak Kecskemétről a Mig-29-esek.
Magyarországra tévedt egy kisrepülő, ezért a kecskeméti repülőtérről NATO-riasztásra Mig-29-es vadászgépek szálltak fel szombat délután - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóügyeletese a távirati irodával-

A Cesna 142-es kisgép Ausztriából tévedt a magyar légtérbe, a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központjának riasztása nyomán pedig két Mig-29-es vadászrepülő emelkedett fel, mondta Kiss Dezső alezredes.

Az egymotoros osztrák gép pilótája ekkor már az eltévedt, rádiókapcsolat nélküli gépeknél a nemzetközi légi közlekedésben szokásos módon folyamatosan egy háromszögletes útvonalat repült Répcelak térsége felett, tette hozzá.

A magyar földi irányítás felvette a kapcsolatot az osztrák kollégákkal, akik sikeresen hazavezették az eltévedt kisrepülőt, mondta a sajtóügyeletes. Mindez összesen 27 perc alatt történt. A riasztás és a vadászgép-pár felemelése rendben zajlott le.

Mint emlékezetes, május elején hasonló incidensre került sor. Akkor a Jakabszállás és Fertőszentmiklós között közlekedő kétszemélyes német kisrepülőgép rádiójának hibás kódbeállítása miatt kellett a magyar légierő vadászainak felszállniuk. Az úgynevezett "másodlagos válaszjeladó kód" azt jelezte a repülésirányítóknak, hogy eltérítették a repülőgépet.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft