Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Véralvadásgátlót itatott a beteggel

2002.06.18. 12:09
A Szombathelyi Városi Ügyészség súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja azt az egészségügyi dolgozót, aki glükózoldat helyett véralvadásgátló szert itatott egy beteggel. A laboros tévedett, mert a kétféle szert ugyanolyan dobozban tárolták. A beteget a "kezelés" után intenzív ápolásban kellett részesíteni.
Újabb szakértő meghallgatását indítványozta kedden a Szombathelyi Városi Bíróság annak a laboratóriumi asszisztensnek a perében, aki a vád szerint glükózoldat helyett véralvadásgátló szert itatott egy terheléses vércukorszint-vizsgálatra jelentkező beteggel.

A tárgyaláson elhangzott: a Szombathelyi Vasútegészségügyi Kht. központi laboratóriumában végezték el a vizsgálatot a sértetten. A glükózoldat elkészítése a laboratóriumi asszisztens feladata volt, aki a gyógyszerszekrényből vette ki a glükózport tartalmazó fehér színű, kék tetejű dobozt.

Ugyanolyan volt a doboz

Ez a doboz kinézetre éppen olyan volt, mint az, amelyben az EDTA nevű, vércsoport-vizsgálatoknál véralvadás-gátlásra használt szert tartották ugyanabban a gyógyszerszekrényben.

Az asszisztens feltehetően összecserélte a két azonos kinézetű dobozt és a beteg a próbareggelinél a véralvadásgátló szert itta meg. A sértettnél gyomorgörcsök, hasmenés, erős hányás jelentkezett, majd a megyei kórházban többnapos intenzív kezelésre szorult.

Óvintézkedések

A tárgyaláson kiderült az is, a rendelőintézet laboratóriumában a történtek óta a glükózt gyógyszertárban előre elkészített adagokban használják, a szert pedig más gyógyszerektől elkülönítve, nem a gyógyszerszekrényben tartják, így kizárt az újabb tévedés lehetősége.

A bíróság a szeptember 18-án folytatódó elsőfokú perben szakértőt hallgat meg, aki arról nyilatkozik majd, hogy milyen fokú a sértett maradandó egészségkárosodása. Ítélet ősszel várható.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!