Aliz
6 °C
14 °C

Kilenc nyomozócsoportot állítottak a rendőrszékház támadóira

2007.02.14. 14:19
Bene László országos rendőr-főkapitány szerint nem attól kell félni, hogy szervezett csoportok követnek el további támadást, hanem olyanok, akikre hat az utánzás lehetősége, akiknek valamilyen egyéni sérelmük van, esetleg nem is a rendőrséggel szemben.

Folyamatosan érkeznek a bejelentések a rendőrségre a kedd hajnali lövöldözéssel kapcsolatban, a Nemzeti Nyomozó Iroda ezért külön zöld számot üzemeltetett be a hívások külön kezelésére, mondta az Indexnek Horváczy Emese szóvivő. Az ügyön kilenc nyomozócsoport dolgozik, elemzik a bejelentéseket, a térfigyelő kamerák képeit, a társszervekkel tartják a kapcsolatot, keresik a fegyvert és az elkövetőket, tette hozzá a százados.

A nyomozók keresik azt a fekete 3-as vagy 4-es Volkswagen Golfot is, amit egy szemtanú látott elhajtani a Lomb utca irányába a lövöldözés idején. A fegyverről egyelőre nem tudni biztosat, annyi bizonyos, hogy egy 7,62 mm-es sorozatlövő fegyverről van szó, akár Kalasnyikov is lehetett. A fegyver típusát pontosan megállapító szakértői véleményt még várják a nyomozók, a vizsgálatnak feltehetőleg a napokban lesz meg az eredménye.

Az épület kezelői lefóliázták a balesetveszélyes, sérült üvegtáblákat. Mivel ezek speciális ablakok, külön kell megrendelni a pótlást. A megsérült fűtéscső miatti beázás is nagyobb károkat okozott, feltehetőleg cserélni kell majd a szőnyegpadlót, illetve egyes műszaki berendezéseket, tudtuk meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

Magányos farkasoktól tartanak

Közben országszerte elrendelték a rendőrségi objektumok szigorúbb őrizetét, ennek módszereit a főkapitányok határozzák meg, mondta az országos rendőrfőkapitány szerdán Salgótarjánban egy sajtótájékoztatón. Azt is utasításba adták, hogy a rendőrök fokozottabb óvatossággal és körültekintéssel intézkedjenek, a járőrpárok pedig vigyázzanak egymás biztonságára.


Berepedtek az ablakok

Bene László a Teve utcai központot ért támadás miatt indított nyomozásról elmondta, hogy az igazgatási központ őrzését megerősítették, nagyobb az őrség létszáma, és az épület tágabb körzetben is folyamatos a rendőri jelenlét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője úgy véli, ilyenkor nem attól kell félni, hogy szervezett csoportok követnek el támadást, hanem a kiszámíthatatlanság, a váratlanság jelenti a legnagyobb veszélyt. Mindig vannak olyanok, akikre hat az utánzás lehetősége, a legkülönfélébb motivációkkal: akár középpontba akarnak kerülni, akár valamilyen egyéni sérelmük van, esetleg nem is a rendőrséggel szemben. Bene szerint a bűnöző csoportokra az a jellemző, hogy tudatosan cselekednek, mindig mérlegelnek, míg "egy magányos farkas", aki indulata pillanatában követ el valamit, nem mérlegel.

Ismeretlen támadó

Jelenleg annyit lehet tudni, hogy 2007. február 13-án éjfél után fél órával a Déryné utca és az Angyalföld utca kereszteződéséből több lövést adtak le a Rendőrségi Igazgatási Központ Teve utcai épületére. A lövések az épület úgynevezett ORFK szárnyának felsőbb (9-13.) emeleteibe csapódtak be. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős, körülbelül 15 millió forint. A Nemzeti Nyomozó Iroda lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és rongálás miatt nyomoz egyelőre ismeretlen tettes ellen.


A Nemzeti Nyomozó Iroda a 06-80-201-295-ös ingyenesen hívható zöld számon, továbbá a 107, 112-es segélyhívó telefonszámokon és a Telefontanú szintén ingyenesen hívható 06-80-555-111-es számán várja azok jelentkezését, akik a bűncselekménnyel, illetve az egyelőre ismeretlen támadóval kapcsolatban érdemleges információval rendelkeznek, vagy a bűncselekmény elkövetésének idején a helyszín környékén tartózkodtak. Bene László országos rendőrfőkapitány 5 millió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?