Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Kilenc nyomozócsoportot állítottak a rendőrszékház támadóira

2007.02.14. 14:19
Bene László országos rendőr-főkapitány szerint nem attól kell félni, hogy szervezett csoportok követnek el további támadást, hanem olyanok, akikre hat az utánzás lehetősége, akiknek valamilyen egyéni sérelmük van, esetleg nem is a rendőrséggel szemben.

Folyamatosan érkeznek a bejelentések a rendőrségre a kedd hajnali lövöldözéssel kapcsolatban, a Nemzeti Nyomozó Iroda ezért külön zöld számot üzemeltetett be a hívások külön kezelésére, mondta az Indexnek Horváczy Emese szóvivő. Az ügyön kilenc nyomozócsoport dolgozik, elemzik a bejelentéseket, a térfigyelő kamerák képeit, a társszervekkel tartják a kapcsolatot, keresik a fegyvert és az elkövetőket, tette hozzá a százados.

A nyomozók keresik azt a fekete 3-as vagy 4-es Volkswagen Golfot is, amit egy szemtanú látott elhajtani a Lomb utca irányába a lövöldözés idején. A fegyverről egyelőre nem tudni biztosat, annyi bizonyos, hogy egy 7,62 mm-es sorozatlövő fegyverről van szó, akár Kalasnyikov is lehetett. A fegyver típusát pontosan megállapító szakértői véleményt még várják a nyomozók, a vizsgálatnak feltehetőleg a napokban lesz meg az eredménye.

Az épület kezelői lefóliázták a balesetveszélyes, sérült üvegtáblákat. Mivel ezek speciális ablakok, külön kell megrendelni a pótlást. A megsérült fűtéscső miatti beázás is nagyobb károkat okozott, feltehetőleg cserélni kell majd a szőnyegpadlót, illetve egyes műszaki berendezéseket, tudtuk meg a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól.

Magányos farkasoktól tartanak

Közben országszerte elrendelték a rendőrségi objektumok szigorúbb őrizetét, ennek módszereit a főkapitányok határozzák meg, mondta az országos rendőrfőkapitány szerdán Salgótarjánban egy sajtótájékoztatón. Azt is utasításba adták, hogy a rendőrök fokozottabb óvatossággal és körültekintéssel intézkedjenek, a járőrpárok pedig vigyázzanak egymás biztonságára.


Berepedtek az ablakok

Bene László a Teve utcai központot ért támadás miatt indított nyomozásról elmondta, hogy az igazgatási központ őrzését megerősítették, nagyobb az őrség létszáma, és az épület tágabb körzetben is folyamatos a rendőri jelenlét.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője úgy véli, ilyenkor nem attól kell félni, hogy szervezett csoportok követnek el támadást, hanem a kiszámíthatatlanság, a váratlanság jelenti a legnagyobb veszélyt. Mindig vannak olyanok, akikre hat az utánzás lehetősége, a legkülönfélébb motivációkkal: akár középpontba akarnak kerülni, akár valamilyen egyéni sérelmük van, esetleg nem is a rendőrséggel szemben. Bene szerint a bűnöző csoportokra az a jellemző, hogy tudatosan cselekednek, mindig mérlegelnek, míg "egy magányos farkas", aki indulata pillanatában követ el valamit, nem mérlegel.

Ismeretlen támadó

Jelenleg annyit lehet tudni, hogy 2007. február 13-án éjfél után fél órával a Déryné utca és az Angyalföld utca kereszteződéséből több lövést adtak le a Rendőrségi Igazgatási Központ Teve utcai épületére. A lövések az épület úgynevezett ORFK szárnyának felsőbb (9-13.) emeleteibe csapódtak be. Személyi sérülés nem történt, az anyagi kár viszont jelentős, körülbelül 15 millió forint. A Nemzeti Nyomozó Iroda lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés és rongálás miatt nyomoz egyelőre ismeretlen tettes ellen.


A Nemzeti Nyomozó Iroda a 06-80-201-295-ös ingyenesen hívható zöld számon, továbbá a 107, 112-es segélyhívó telefonszámokon és a Telefontanú szintén ingyenesen hívható 06-80-555-111-es számán várja azok jelentkezését, akik a bűncselekménnyel, illetve az egyelőre ismeretlen támadóval kapcsolatban érdemleges információval rendelkeznek, vagy a bűncselekmény elkövetésének idején a helyszín környékén tartózkodtak. Bene László országos rendőrfőkapitány 5 millió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.