2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Nem sikerült a gyógyszerkísérlet

2006.03.15. 15:04
Katasztrofális véget ért egy nagy-britanniai gyógyszerkísérlet, amelynek valamennyi részvevője az intenzív osztályon kötött ki súlyos, életveszélyes állapotban.

A kísérlet során a TGN 1412 munkanevű, fejlesztés alatt álló készítmény hatását akarta kipróbálni londoni önkénteseken az amerikai Parexel International gyógyszerkutató magáncég. A szert krónikus gyulladások, illetve a leukémia ellen szánták.

Háromszorosára dagadt a feje

A jelentkezők közül hatan valódi gyógyszert kaptak, ketten hatás nélküli placebót. Az éles próbának alávetettek mindegyike az első tabletta beszedése után három órával a nyugat-londoni Northwick Park kórház intenzív osztályán feküdt, rettenetes mellékhatásokkal, többszörös szervleállással. Két férfi állapota "válságos", a többieké "komoly, de stabil".

A szerdai The Sun szerint az egyik 21 éves önkéntes családjának az orvosok azt mondták: a kísérleti alany nem tud önállóan lélegezni, feje és nyaka a normális méret háromszorosára dagadt, lábai pedig mélylila színűek lettek.

Felfüggesztették a kísérletet

A gyógyszerkísérletet végző cég az interneten toborzott önkénteseket - egészséges, 18-40 év és 60-100 kilogramm közötti férfiakat -, akiknek kétezer font (750 ezer forint) részvételi díjat ajánlott fel. Ez szokatlanul magas összeg; a hasonló kísérletek alanyai Nagy-Britanniában átlagosan 500 fontot kapnak.

A brit egészségügyi termékellenőrző hatóság (MHRA) azonnal leállította a gyógyszer kipróbálását, és vizsgálatot indított az ügyben, egyúttal értesítette a többi EU-ország gyógyszerkísérleteket engedélyeztető hatóságait. A PA brit hírügynökség szerint a gyógyszert valószínűleg egy másik államban is tesztelik, az ország nevét azonban nem hozta nyilvánosságra. A Parexel Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában tart fenn hasonló, gyógyszerek kísérleti kipróbálását végző intézményeket.