Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egy thai kisfiú is elkapta a madárinfluenzát

2005.10.21. 14:25
Egy év után ismét fertőz a madárinfluenza Thaiföldön, péntekre kiderült, hogy a szerdán elhunyt madártenyésztő fia is megfertőződött. Vietnamban, ahol a legtöbb áldozatot szedte a betegség, újra terjed a kór a baromfiállományban és Kínában is 91 000 állatot kellett levágni.

Elkapta a madárinfluenzát az a thai kisfiú, akinek az édesapja szerdán elhunyt a betegségben. A hétéves Ronnarit Benpad a második thai, aki idén elkapta az akár halálos betegséget is okozó vírust. Ezzel világszerte 119-re nőt a vírust elkapó emberek száma. A kór eddig hatvanegy emberéletet követelt.

A szerdán elhunyt negyvennyolc éves paraszt a hírek szerint saját felelőtlenségének esett áldozatul. "A fickó azért halt meg, mert levágott egy fertőzött csirkét, amit aztán meg is evett" - nyilatkozta a BBC-nek Thaksin Shinawatra miniszterelnök.

A fiát kezelő orvosok szerint valószínű, hogy Ronnarit is közvetlenül a fertőzött madaraktól, nem pedig apjától kapta el a fertőzést. A hivatalos feljegyzések szerint a madárinfluenza eddig csak egy esetben terjedt át emberről emberre. A Thaiföldön feljegyzett esetben egy asszony fertőzött lányától kapta el a vírust.

"Semmi sem utal arra, hogy a fiút apja fertőzte meg" - jelentette ki a BBC-nek Prasit Watanapa, a gyermeket kezelő Siriraj kórház igazgatója. Ronnarit amúgy a kórházi jelentések szerint jól van, láza elmúlt és már rendesen eszik, sőt, játszik is.

A két új thaiföldi fertőzés újra Ázsiára terelte az elmúlt napokban Európára terelődött figyelmet. Vietnamban, ahol eddig a legtöbb halálos áldozatot követelte a vírus, június óta először ismét fertőzött csirkéket találtak és Kínában, a járvány eredeti kiindulási helyén is 91 000 baromfit kellett levágni a Belső-Mongóliában újraindult járvány miatt.

Európában az elmúlt napok pánikreakcióit követően a legtöbb szakértő most már azt sulykolja, hogy a járvány pillanatnyilag állategészségügyi probléma, és legfeljebb a fertőzött madarakkal közvetlenül érintkezőket fenyegeti a betegség. Az EU egészségügyi miniszterei megbeszéléseiken mindenesetre uniós válságterv kidolgozásába kezdtek, ennek első lépéseként megkezdték az antivirális gyógyszerek felhalmozását és a védőoltásgyártó-kapacitások felfejlesztését, jelentette a EuroNews.