Edina
-12 °C
-3 °C

Kincsesláda oldja meg Thaiföld gondjait?

2001.04.29. 14:00
A thaiföldi kormány leállíttatott egy szenátor által vezetett kincskeresést, miután kiderült, hogy a szenátor nem is járt a kincset feltehetően rejtő barlangban. Thaiföld egy második világháborús kincsesláda után kutat hosszú ideje, annak feltételezett értéke megoldhatja az ország gazdasági gondjait. A múlt hét végén minden rejtély megoldódott: a kincskereső szenátor egy állampapír-hamisító banda áldozata volt.
Chaowarin Latthasaksiri szenátor már tíz éve egy 80 milliárd dolláros kincstár után kutat - írja a Bangkok Post. Az amerikai állampapírokból (55 milliárd dollár) és aranyból (25 milliárd dollár) álló kincset a japánok hagyták hátra Thaiföldön a II. világháború után. Legalábbis így szól a szóbeszéd.

A legenda valósággá vált

Thaksin Shinawatra Thaiföld miniszterelnöke
A legenda azonban valósággá vált Chaowarin Latthasaksiri szenátor fejében, aki egy amerikai állampapír fotójával a kezében kért engedélyt egy barlang kiásására április elején, magától az ország miniszterelnökétől. "Nem veszíthetünk semmit" alapon Thaksin Shinawatra miniszterelnök megadta az engedélyt. Sőt, az ásatások színhelyére is ellátogatott, amit a helyi média sem hagyott figyelmen kívül. A magas rangú hivatalos személy jelenléte súlyt adott a kincs utáni kutatásnak, egyesek reménykedni kezdtek, hogy a kincs kihúzná Thaiföldet a gazdasági kátyúból.

Egyelőre azonban a kotrógépeket vissza kellett hozni a barlang körüli sártengerből, miután kiderült, hogy a kincskereső szenátor soha nem járt abban a barlangban, ahol a feltételezések szerint a pénz van. Latthasaksiri szenátor próbálta kimagyarázni magát: ő nem, de egyik munkatársa egy kis lyukon keresztül bejutott a barlangba, és onnan kihozott számára ismeretlen papírokat.

A rejtély a múlt hét végén oldódott meg

"Szakértőkkel nézettem meg a papírokat" - nyilatkozta a Bangkok Postnak a szenátor. "Ők azt mondták nekem, hogy az ország megmenekülhet a krízistől, ha azok igaziak." A sajtóban is megjelentetett fotók a jelentések szerint kísértetiesen hasonlítanak azokhoz a hamisított állampapírokhoz, amiket korábban a Fülöp-szigeteken foglaltak le.

A kincs körüli rejtély végül a múlt hét végén oldódott meg. Bangkokban ugyanis letartóztattak öt gyanúsítottat, birtokukban 24,7 milliárd dollár értékű állampapírral. Az is kiderült, hogy a szenátor ettől a csoporttól kapta azt az állampapírfotót, melynek alapján a miniszterelnöktől megkapta az ásatási engedélyt. A rendőrség azonban nem indít eljárást a kincskereső kisködmönös szenátor ellen: szerintük a politikus csalók áldozata lett, akik azt hazudták, hogy a barlangból származnak az állampapírok.