Olivér
5 °C
8 °C

Moratórium a kiskorúak kasztrálására Thaiföldön

2008.04.03. 13:03
Az elmúlt években több bangkoki klinika is a nemi átalakító műtétekre szakosodott, és olcsó műtétet ígérő hirdetésekkel árasztották el a webet. A thaiföldi egészségügyi minisztérium kedden rendelt el ideiglenes tilalmat a kiskorúak orvosilag nem indokolt kasztrálására, meghatározatlan idejű bezárással fenyegetve meg a rendeletet kijátszó klinikákat.

Megtiltotta a kiskorúak orvosi indok nélküli kasztrálását a thaiföldi kormány és bezárással fenyegette meg azokat a klinikákat, amelyek a tilalom ellenére elvégeznek ilyen műtéteket, akár a szülők engedélyével is.

A tilalmat a thaiföldi transzneműek egyesülete indítványozta a múlt héten, amikor felhívta a figyelmet, hogy egyre több homoszexuális serdülő enged a haszonleső klinikák csábításának és távolíttatja el a heréit annak reményében, hogy így még nőiesebbek lesznek, bőrük még selymesebb lesz.

"Tévhit, hogy a herék korai eltávolítása segíti kifejlődni az olyan nőies tulajdonságokat, mint a finom, bársonyos bőr" - hangoztatta a The Bangkok Post című thaiföldi lapban a múlt héten egy vezető thaiföldi transznemű aktivista, Natee Teerarojjanapong, a "Thaiföldi Meleg Politikai Csoport" vezetője, aki felszólította az országos egészségügyi tanácsot, hogy tegyen lépéseket a kiskorúakat kasztráló kórházak ellen. Az ilyen műtéteket csak felnőtt korban szabad engedélyezni, amikor már megfontoltan mérlegelhetik a műtét mellett és ellen szóló érveket - mondta.

A thaiföldi egészségügyi minisztérium kedden rendelt el ideiglenes tilalmat a kiskorúak orvosilag nem indokolt kasztrálására, meghatározatlan idejű bezárással fenyegetve meg a rendeletet kijátszó klinikákat. A minisztérium szóvivője szerint sok kiskorú nincs tisztában a műtét egészségügyi kockázataival, így a hormonális egyensúly felborulásával vagy a testi fejlődés megrekedésével.

Thaiföldön szülői engedéllyel akár 18 éven alatt fiatalok is elvégeztethetik a herék műtéti eltávolítását, ami az első lépés a nemi átalakító műtét felé. A toleráns délkelet-ázsiai buddhista királyságban a homoszexualitás egyik gyakori formája a transzneműség: a transzvesztitizmus és a transzszexualizmus. Sokan élnek pusztán abból, hogy csodaszép lánynak látszanak, pedig valójában férfiak, vagy legalábbis annak születtek.

Az elmúlt években több bangkoki klinika is a nemi átalakító műtétekre szakosodott, és az internetes portálokat olcsó műtétet ígérő hirdetésekkel árasztották el. Egyes klinikákon már akár 100 dollárért - 16 ezer forintért - is vállalják a férfiasság forrásának eltüntetését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?