Emőke
-4 °C
9 °C

Rövid időre őrizetbe vették Hashim Thaqit

2003.06.30. 22:53
Rövid időre őrizetbe vették Magyarországon a hivatalos franciaországi látogatásra utazó Hashim Thaqit, a feloszlatott Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetőjét, a Koszovói Demokrata Párt elnökét - jelentették be Pristinában.
A magyar rendőrség egy tíz évvel ezelőtt, Slobodan Milosevic elnöksége idején, Belgrád által kiadott elfogatóparancs alapján vette őrizetbe a koszovói albán politikust - mondta Jakup Krasniqi, Thaqi pártjának főtitkára, hozzátéve: az őrizetbe vétel a budapesti repülőtéren történt; Thaqi, aki jelenleg a koszovói parlamentnek is tagja, Franciaországba vezető útján átutazóban járt Budapesten.

Mint Simon Haselock, a koszovói ENSZ-misszió szóvivője közölte az amerikai AP hírügynökséggel, a magyar hatóságok szabadon engedték Thaqit, miután Michael Steiner, a koszovói ENSZ-adminisztráció vezetője érintkezésbe lépett a magyar Külügyminisztérium illetékeseivel. A koszovói albán politikus úton van Párizs felé - tette hozzá.

Thaqi volt az egyik fő szervezője 1998-99-ben a koszovói albán felkelők szerb fennhatóság elleni fegyveres harcának. Jelenleg Thaqi pártja részt vesz a koszovói koalíciós kormányban, a politikus a tartományi gyűlés helyettes vezetője.

A határőrség szerint nem vették őrizetbe Thaqit

A magyar határőrség nem vett őrizetbe Hasim Thaqi nevű személyt - mondta hétfő este a szervezet szóvivője.

"Az üggyel kapcsolatban nem mondhatok mást, minthogy ilyen nevű embert a határőség nem vett őrizetbe" - mondta Orodán Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője hétfőn este az MTI-nek, arra a külföldi hírforrások által kiadott hírre reagálva, miszerint Budapesten rövid időre őrizetbe vették a Koszovói Demokrata Párt elnökét.

Orodán Sándor hozzátette: amennyiben a határőrök körözött személlyel találkoznak, őrizetbe kell venniük, s át kell adniuk a körözést elrendelő szervnek.