Piroska
-2 °C
5 °C

Tibeti zenészt börtönzött be Kína

2004.04.03. 17:48
Az állítólagosan politikai tartalmú slágereket egy szerzetes írta a kolostorban. Őt is letartóztatták.
Letartóztattak Kínában egy sikeres tibeti énekest és egy szerzetest, aki politikai felhangú dalokat komponált neki. Mint a washingtoni központú Szabad Ázsia Rádió szombaton jelentette, Namkhát és zeneszerzőjét, Bakocsát még március elején vették őrizetbe a tibeti területen fekvő Csinghaj (Qinghai) tartományban. A letartóztatások hátterében alighanem a népszerű dalok politikai tartalma áll.

A rádió által idézett tibeti tanú szerint a dalokban nincsen semmi konkrét politikum, "minden azon múlik, hogyan értelmezik őket." A kínai állambiztonsági szervek elkobozták Namkha felvételeit, majd behatoltak egy kolostorba és arra kényszerítették a szerzeteseket, hogy adják át az énekes CD-lemezeit. Tibeti illetékesek egyelőre nem kommentálták a hírt.

A Szabad Ázsia Rádió szerint több jel is arra mutat, hogy a kínai hatóságok keményebben lépnek fel a tibeti ellenzékkel szemben. Februárban letartóztattak egy fiatal szerzetest, akinél a Dalai Láma fényképét és egy tibeti nemzeti zászlót találtak, egy tibeti írót pedig megakadályoztak abban, hogy vallási témájú esszéit megjelentesse.

Az Egyesült Államok márciusban Kínát elítélő határozatot terjesztett az ENSZ emberi jogi bizottságának genfi ülése elé. Ezért Peking felfüggesztette a párbeszédet Washingtonnal e kérdésben.