Diána
12 °C
27 °C

Állást foglalt tigris-ügyben a Környezetvédelmi Minisztérium

2004.07.08. 17:29
A Környezetvédelmi Minisztérium szakemberei szerint nem lehet kizárni, hogy egy kisebb tigris kószál Baranyában, de valószínűbb, hogy az emberek nagytestű kutyával tévesztik össze a veszélyes ragadozót. A minisztérium szerint "olyan kutyáról lehet szó, amely küllemét, színét tekintve némiképp hasonlíthat egy tigrishez. Vörös a szőre, kerek a pofája, a farka pedig hosszú és egyenletesen vastag".
"Olyan kutyáról lehet szó, amely bizonyos jegyeiben, azaz küllemét, színét tekintve némiképp hasonlíthat egy tigrishez. Vörös a szőre, kerek a pofája, a farka pedig hosszú és egyenletesen vastag" - adta közre Török Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park vadászati szakfelügyelője a szaktárca vizsgálatának eredményeit.

Török Gábor szerint a minisztérium szakemberei a hozzájuk eljuttatott dokumentumok, fényképek, tappancsnyomok vizsgálatát követően jutottak erre az álláspontra. A vadászati szakfelügyelő utalt rá, hogy a szaktárcától a közelmúltban a nemzeti park kért segítséget, hátha az ott dolgozók hozzájárulnak a közvélemény érdeklődését hetek óta fenntartó és kétségekkel teli tigris-ügy megoldásához. Török Gábor megjegyezte, június 30-a óta egyetlen újabb, a nagymacskára utaló nyom nem került elő, és szemtanúk sem jelentkeztek, akik látni vélték a ragadozót.

Az állítólagos tigrist először három héttel ezelőtt, egy hatéves kislány látta Bükkösdön, később Baranyajenőről jelezték: a vad a falu környéken kószál. Befogására rendőrökből és vadászokból különleges egység alakult, de néhány napon belül feloszlott, mert a tigris nem kapott rá a neki kitett csalétekre. Bár pánik sehol sem tört ki, a környező településeken egymást követték az állat felbukkanására vonatkozó bejelentések, sőt, egy juhász neki tulajdonította három birkája eltűnését. Baranyában tartja magát az a feltételezés is, hogy az állítólagos tigris egy vizsla, amely sárgásvörös szőrével megtévesztette az élénk fantáziájú embereket.

A rendőrség eredménytelenség miatt ugyanakkor egy héttel ezelőtt befejezte az állítólagos tigris ismeretlen tartója ellen indított vizsgálatot, mivel a nyomozás során semmiféle olyan adat nem merült fel, ami megalapozta volna a bűncselekmény alapos gyanúját.