Árpád
-2 °C
4 °C

Állást foglalt tigris-ügyben a Környezetvédelmi Minisztérium

2004.07.08. 17:29
A Környezetvédelmi Minisztérium szakemberei szerint nem lehet kizárni, hogy egy kisebb tigris kószál Baranyában, de valószínűbb, hogy az emberek nagytestű kutyával tévesztik össze a veszélyes ragadozót. A minisztérium szerint "olyan kutyáról lehet szó, amely küllemét, színét tekintve némiképp hasonlíthat egy tigrishez. Vörös a szőre, kerek a pofája, a farka pedig hosszú és egyenletesen vastag".
"Olyan kutyáról lehet szó, amely bizonyos jegyeiben, azaz küllemét, színét tekintve némiképp hasonlíthat egy tigrishez. Vörös a szőre, kerek a pofája, a farka pedig hosszú és egyenletesen vastag" - adta közre Török Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park vadászati szakfelügyelője a szaktárca vizsgálatának eredményeit.

Török Gábor szerint a minisztérium szakemberei a hozzájuk eljuttatott dokumentumok, fényképek, tappancsnyomok vizsgálatát követően jutottak erre az álláspontra. A vadászati szakfelügyelő utalt rá, hogy a szaktárcától a közelmúltban a nemzeti park kért segítséget, hátha az ott dolgozók hozzájárulnak a közvélemény érdeklődését hetek óta fenntartó és kétségekkel teli tigris-ügy megoldásához. Török Gábor megjegyezte, június 30-a óta egyetlen újabb, a nagymacskára utaló nyom nem került elő, és szemtanúk sem jelentkeztek, akik látni vélték a ragadozót.

Az állítólagos tigrist először három héttel ezelőtt, egy hatéves kislány látta Bükkösdön, később Baranyajenőről jelezték: a vad a falu környéken kószál. Befogására rendőrökből és vadászokból különleges egység alakult, de néhány napon belül feloszlott, mert a tigris nem kapott rá a neki kitett csalétekre. Bár pánik sehol sem tört ki, a környező településeken egymást követték az állat felbukkanására vonatkozó bejelentések, sőt, egy juhász neki tulajdonította három birkája eltűnését. Baranyában tartja magát az a feltételezés is, hogy az állítólagos tigris egy vizsla, amely sárgásvörös szőrével megtévesztette az élénk fantáziájú embereket.

A rendőrség eredménytelenség miatt ugyanakkor egy héttel ezelőtt befejezte az állítólagos tigris ismeretlen tartója ellen indított vizsgálatot, mivel a nyomozás során semmiféle olyan adat nem merült fel, ami megalapozta volna a bűncselekmény alapos gyanúját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?