Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Bill Gates, a pápa és Clooney az év legbefolyásosabb emberei közt

2006.05.01. 15:16
Az amerikai Time magazin évről-évre összeállítja a világ száz legbefolyásosabb emberének listáját. Idén a pápa, a Gates házaspár, az amerikai elnök és a német kancellár az élen.
Klikk a képre!
Klikk a képre!

A Time 100 legbefolyásosabb emberének listáján különféle alkategóriákba osztva szerepelnek a nevek.

Angela Merkeltől Melinda Gates-ig

A "vezér és forradalmár" címszó alatt olyanokat nevez meg a lap, akik diktátorok vagy szentek, de mindenképp elég erejük van arra, hogy megváltoztassák a világot. Ide sorolták XVI. Benedek pápát, Angela Merkel német kancellárt, George W. Busht és külügyminiszterét Condoleezza Rice-ot. Szintén ebben a kategóriában találhatók az államfők és miniszterelnökök: az izraeli miniszterelnök Ehud Olmert, Pervez Muszaraf pakisztáni elnök és venezuelai Hugo Chávez. Az elmaradhatatlan Bill Gates is ezt a kategóriát gazdagítja nejével, Melindával.

Bono és Jolie mint hősök

Klikk a képre!Klikk a képre!

A "hősök és ikonok" címszó alatt azok szerepelnek, akik bár eredeti hivatásukat tekintve színészek, politikusok, sportolók vagy előadóművészek, a hazai pályán megszerzett befolyásukat nemes célra fordítják. A lista elején szerepel a hiperaktív rock and roll énekes és békeharcos Bono a U2-ból, és az ugyancsak emberek megmentéséért küzdő Angelina Jolie. A kategóriában helyet kap még az iszlámot kritizáló Ohran Pamuk író, és a Cunami áldozatainak két legnagyobb segítője, Bill Clinton és George H. Bush.

Még egy építész is

A "művészek és szórakoztatók" kategóriában az egyik biztos befutó a tavaly két elgondolkodtató, úgynevezett message movie-val is előálló George Clooney, és az idei Oscar-díjas Philip Seymour Hoffman. Renzo Piano építész (egyebek mellett a párizsi Pompidou központ tervezője, aki jelenleg Londonban építi Európa legnagyobb épületét, a London Bridge Towert) a művészeket képviseli a listán, de itt kapott helyet Will Smith és Meryl Streep is.