Konrád
8 °C
26 °C

Az esőzés miatt megállt az apadás a Tiszán

2006.04.06. 13:15
Tiszabecsnél újból emelkedik a vízszint. A dunai gátaknak még legalább két hétig ki kell tartaniuk.

Az utóbbi két nap esőzései miatt megállt az apadás a Tisza felső szabolcsi szakaszán, sőt a folyó tiszabecsi határszelvényében, Tiszabecsnél és Tivadarnál már újra emelkedett a vízszint. A Tiszán jelenleg Tiszatelek és Gávavencsellő között harmadfokú az árvízvédelmi készültség, Záhony és Tiszatelek között másod-, Szatmárcseke és Záhony között pedig elsőfokú.

Az előrejelzések szerint a jövő héten Mindszentnél várható harmadfok feletti, Szegednél pedig 800 cm feletti vízszint. Szegednél a harmadfok meghaladása akkor valószínű, ha a Maroson a mostani árhullámot egy újabb követi.

Szolnoknál nem éri el az eddigi rekordot

Az elkövetkező napokban 20-30 centimétert emelkedik a vízszint a Tisza középső szakaszán, a folyó Kiskörénél a harmadfokú védelmi készültségi szintet jelentő 800 centimétert már csütörtök estére eléri - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Szolnoknál a vízállás jelenleg 741 centiméter, a tetőzés a becslések szerint 970 centiméteren várható 20 centiméteres bizonytalansággal, szemben a 2000. évi 1.041 centiméteres eddigi valaha mért legmagasabb vízállással.

A Körösöknél már harmadfokú a készültség

A Körösök vízrendszerében elindult árhullámok szerdán a felső szelvényekben tetőztek, az előrejelzés szerint a Hármas-Körös Szarvasnál 830 plusz-mínusz 15 centiméteres vízállással a hétvégén tetőzik, a védekezési szint már harmadfokú. A Köti-kövizig a Hármas-Körös mellett a Hortobágy-Berettyón tart fenn harmadfokú készültséget.

A Dunán is marad a veszélyhelyzet

Lamperth Mónika belügyminiszter a kormányzati koordinációs bizottság csütörtöki budapesti ülését követően közölte, a testület nem javasolja a kormánynak, hogy feloldja a Dunán az elrendelt veszélyhelyzetet, annak ellenére, hogy a folyó a veszélyeztetett szakaszon már apad. "Ezen a szakaszon is és az Ipolynál is indokolt a veszélyhelyzet fenntartása" - mondta.

Az apadás ellenére 2-3 napig még mindenképpen jelentkezhetnek gátszivárgások a Duna mentén, és a következő 10 nap időjárása sem hoz túl sok jót. A hét közepén előforduló esőzések után péntektől vasárnapig ismét szárazabb, napos időre számíthatunk, ám jövő héttől újabb csapadék várható, és a melegedés miatt ismét megindul majd az olvadás. A gátaknak tehát még legalább két hétig ki kell tartaniuk.