Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Másodfokú készültség a Tiszán Tokajnál

2004.03.28. 19:52
Immár másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget Tokajnál, ahol a vízmérce vasárnap 713 centimétert mutatott. Hajdú-Biharban ötezer hektáros területet öntött el a belvíz.
Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el vasárnap a Tiszán Tokaj alatt illetve a Kettős-Körösön, harmadfokú a készültség a Fekete-Körösön és a Túron. Tokajnál a vízállás 713 centiméter, ezért elrendelték a másodfokú készültséget a folyó Inérhát-tokaji és Inérhát-taktaföldvári árvízvédelmi szakaszán - mondta az Észak-magyarországi Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-nek. Pados Imre közölte: Tiszabercelnél is árad a folyó, a vízmérce 700 centimétert mutatott, ezért Tiszacsermely és Zemplénagárd között is másodfokú a készültség.

Az elmúlt napokban hullott sok eső miatt belvízvédelmi készültséget rendeltek el a Taktaközben, a Bodrogközben, a dél-borsodi és a dél-hevesi térségben. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársa elmondta: a Tiszán az árhullám várhatóan március 31-én 750 centiméteres vízállással Tokajnál tetőzik.

Kóthay László védelemvezető szerint eddig több mint 5 ezer hektár területet öntött el a belvíz Hajdú-Biharban, ebből 1.200 hektár vetés, ezer hektár szántó, 2 ezer hektár rét és legelő. A Túron már apadás kezdődött, de továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - mondta Bodnár Gáspár, a szervezet vezetője.

A Tiszán vonuló árhullám már tetőzött Vásárosnaménynál, a vízállás 8 centiméterre közelítette meg a másodfokú készültség 750 centiméteres magasságát. Az elmúlt 24 órában a Körösök hegyvidéki vízgyűjtő területén csak kisebb mennyiségű csapadék hullott, ezért a folyókon levonuló árhullámnak nincs utánpótlása, közölte Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Elmondta: a folyók az erdélyi felső szakaszokon apadnak, a magyarországi felső szakaszokon szintén megkezdődött az apadás, míg az alsóbb szakaszokon lassan áradnak. A Fekete-Körösön harmad-, a Kettős-Körösön másod-, a Fehér-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón elsőfokú készültség van érvényben.