Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Gyorsul a gátak átázása

2006.04.26. 13:23
Egyre rosszabb a gátak állapota, 281 csurgást, buzgárt, talpszivárgást észleltek az Alsó-Tisza vidéki igazgatóság területén, és újabb hét kilométeres szakaszon kellett bordákkal megtámasztani a töltést. Szerdán várhatóan elkészül egy 500 méteres földtöltés Tiszaug és Tiszasas között, egy 1,7 kilométeres töltés Tiszasas és Csépa között és egy völgyzárógát Szelevény közelében.

Szerdán napközben újabb két rézsűcsúszás történt egymáshoz közel a Hármas-Körös mentén Békésszentandrással szemben, ezzel hétre emelkedett azoknak a kritikus helyeknek a száma, ahol intenzív beavatkozás szükséges a töltéseken.

A Tisza és mellékfolyói ugyan végig apadnak, Vásárosnaménynál szerda reggelre egy nap alatt 60 centimétert csökkent a vízszint, Tokajtól a Tisza torkolatáig azonban továbbra is nagyon lassú, napi 3-6 centiméter az apadás üteme. A Tisza vízállása Szolnoknál 1001 centiméter volt, a Tiszaugnál és Csongrádnál mért adatok pedig még mindig meghaladják a korábbi rekordot. A folyórendszer állandó vízutánpótlása, illetve a Duna lassú apadása miatt rendkívül tartós, a 2000. évi árhullámnál is hosszabb időtartamú védekezéssel kell számolni.

Halálra gázoltak egy gátakra igyekvő segédőrt
Szerda reggel 5 óra körül a 44-es számú főúton, Tiszakürt külterületén feltételezhetően cserbenhagyásos gázolás áldozata lett egy kerékpáros férfi. Az ügyben segítségnyújtás elmulasztása miatt indítottak eljárást ismeretlen személy ellen, amelynek során megvizsgálják a halálos baleset körülményeit. Az elgázolt férfi segédőrként segítette a vízügy védekezési munkáit.

A helyzetet ronthatja, hogy a hét második felében jelentősen megváltozik a térségben az időjárás. Északnyugat felől hidegfront érkezik, amely csak lassan halad majd kelet felé. Hatására sok lesz a felhő és a csapadék, és a hét végére jelentősen visszaesik a levegő hőmérséklete.

Harmadfokúra mérsékelték a készültséget

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén szerdán 13 órától harmadfokúra mérsékelték a rendkívüli árvízvédelmi készültséget a Tisza jobb partján Kisköre és Doba között, valamint a Tisza bal partján Kisköre és Fegyvernek között. Továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza Fegyvernek és Csongrád közötti szakaszán, a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán Újszász és Szolnok között, valamint a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között. Összesen 531,1 kilométeren védekeznek, ebből 310,3 kilométeren rendkívüli a készültségi fok.

A Tisza középső és alsó, valamint a Körösök töltései mentén tovább gyarapodnak az árvízi jelenségek: buzgárok, csurgások, szivárgások, felpuhulások. A felázott töltéskoronán gépjárművekkel alig lehet, illetve lehetetlen közlekedni, áll az Országos Műszaki Irányító Törzs szerda reggeli tájékoztatásában.

Az Alsó-Tisza Vidéki igazgatóság területén a rendkívüli terhelés hatására a töltések átázása rohamosan fokozódik, 281 buzgárt észleltek és az összes töltéshossz mintegy felén, 160 kilométeren jelentkezett fakadóvíz. A komolyabb rongálódás elkerüléséért eddig 6,7 km-en alkalmaztak bordás megtámasztást a mentett oldalon. A figyelő szolgálatot megerősítették a kritikus szelvényeknél.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg összesen 24 ezer ember vesz részt a védekezési munkálatokban, közülük mintegy 7500-an a Köröszug térségében. Jelenleg 2639 a kitelepítettek száma, közülük 2109-nek a tiszai árvíz miatt kellett elhagynia lakhelyét.

Befejeződik a lokalizációs töltések építése a Köröszugban

Szerda délre befejeződik a lakott területek megvédése érdekében kialakított lokalizációs töltések építése a Köröszugban - tájékoztatta az MTI-t Petrovszki Krisztián építésvezető a helyszínen. Három lokalizációs töltés készül el: egy 500 méteres földtöltés Tiszaug és Tiszasas között, egy 1,7 kilométeres töltés Tiszasas és Csépa között és egy völgyzárógát Szelevény közelében, amely két dombot köt össze. A lokalizációs töltéseket azért készítik, hogy egy esetleges gátszakadás esetén megvédjék a mögöttük található lakott területeket, de kiépítettségük megfelel annak, hogy később vésztározót alakítsanak ki a térségben.

Az építés vasárnap délután kezdődött, a 44-es főút melletti bányából száz teherautó szállította a helyszínre a mintegy 50 ezer köbméternyi földet. A töltések kialakítását, a föld tömörítését hat dózerrel és három vibrohengerrel végezték. A Csépát Tiszasassal összekötő út mellett kialakított, helyenként több méter magas lokalizációs töltésekhez szerda délelőtt is folyamatosan érkeztek a megrakott teherautók, a töltések tetején földmunkagépek egyengették a felszínt, és úthengerek tömörítették a földet.

Apad a Tisza

Gyorsult az apadás Tisza szatmár-beregi szakaszán, Vásárosnaménynál az utóbbi 24 órában már 60 centimétert csökkent a folyó vízszintje - közölte a nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán az MTI-vel.

Vásárosnaménytól lejjebb, a régió szabolcsi részén, Tiszabercelnél viszont továbbra is lassú az árhullám visszahúzódása, mindössze tíz centiméteres apadást mértek egy nap alatt, így ott változatlanul elsőfokú, figyelőszolgálatot jelentő készültségre van szükség a gátaknál - mondta Bodnár Gáspár.

Romániában tizenötezer embernek kellett elhagynia otthonát
Több mint tizenötezer embernek kellett elhagynia házát szerdáig a romániai árvizek miatt, s bár az ország nyugati részén már erőteljesen apad a Duna, a déli és dél-keleti megyékben további gátszakadások és kitelepítések sújtják a lakosságot. A román belügyminisztérium hivatalosan közzétett adatai szerint szerda reggelig már 15 011-re nőtt a lakhelyüket elhagyni kényszerülők száma. Az evakuáltak legnagyobb része iskolai vagy egészségügyi épületekben, rokonoknál, ismerősöknél vagy katonai sátrakból rögtönzött táborokban próbálja átvészelni a természeti csapást. Az áradás eddig az ország tizenkét megyéjének 148 települését érintette, 230 lakóház ment teljesen tönkre, további 129 épületet fenyeget az összeomlás veszélye. A Duna egyébként kétségtelenül "megnyugodni" látszik, vízhozama fokozatosan csökken ott, ahol belép Románia területére.