Auguszta
-3 °C
2 °C

A Titanic relikviáiból rendeznek kiállítást

2003.05.16. 12:37
A Titanic egy darabjából, és a hajóroncson talált tárgyakból rendeztek kiállítást Londonban. A látogatók átélhetik a katasztrófa pillanatait.
Pénteken nyitották meg a londoni Tudományos Múzeumban az 1912-ben elsüllyedt Titanicon talált tárgyakból rendezett kiállítást. A látogatók megnézhetik a roncsból felhozott papírokat, bankjegyeket, cserépedényeket és személyi poggyászokat. Kiállítják még a hajó egyik harangját is. Ezenkívül elkészítik a hajó első- és harmadosztályú kabinjainak másolatát, és modellezik a majd a katasztrófa pillanatait is. Minden látogató jegyén az egyik valódi utas neve áll majd, és csak a tárlat végén közlik majd, hogy az adott személy túlélte-e a katasztrófát.

Másfélezer áldozat

A White Star hajózási társaság 1909. március 31-én kezdte el építtetni a Titanicot, amely a kor legnagyobb személyszállító hajójának számított. A hajót tizenhat, hermetikusan lezárható részre osztották, így még akkor is képes lett volna a felszínen maradni, ha ezek közül négy vízzel telik meg. Azonban 1912. április 15-én a hajó egy jéghegynek ütközött, és a tizenhat ilyen kamrából hat megtelt vízzel. A katasztrófában összesen 1522 ember vesztette életét, és csak 705-nek sikerült megmenekülnie.

Hat expedíció

1987 és 2000 között összesen hat expedíció indult a hajóroncs feltárására. A szakembereknek speciális tengeralattjárókat használtak a kutatásokhoz, mert a Titanic roncsai mintegy 4000 méter mélyen fekszik, Új-Foundland partjaitól 729 kilométerre délkeletre, adta hírül a BBC.