Lehel
17 °C
27 °C

Végveszélyben a Titanic

2003.08.10. 17:58
Kilencvenegy évvel a végzetes katasztrófa immár másodszor van végveszélyben a tengerfenéken nyugvó Titanic. Amerikai tudósok, illetve kutatók vasárnap arra figyelmeztettek, hogy a világ leghíresebb és legrövidebb életű óceánjárója teljesen megsemmisülhet, ha nem hoznak villámgyors intézkedéseket megmentésére.
Az 1912 április 12-én elsüllyedt hajó roncsait 1985-ben találták meg két részre szakadva. A szakértők akkor úgy vélekedtek, hogy a hajótest viszonylag jó állapotban van, s a Titanicot a következő évtizedekben nem fenyegeti újabb veszély.

Mára azonban megdőlt a jóslat, ugyanis azok a búvárok, akik az utóbbi években ereszkedtek le a hajóhoz, arról számoltak be, hogy a test szétesése rendkívüli módon felgyorsult. Teljesen eltűnt az a legénységi állás, ahonnan az egyik tengerész az utolsó, "jéghegy, jobbra előttünk" vészjelzést leadta.

Kiszélesedtek a repedések

Összeomlott az a kabin, ahol a kapitány pihent, miközben a hajó süllyedt, mint ahogy összeroskadt a Titanic elöl lévő árboca is. A fedélzet pedig, ahol a kétségbeesett és menedéket kereső utasok összegyűltek, több helyütt teljesen beszakadt, a hajótesten meglévő repedések pedig számottevő mértékben kiszélesedtek.

A szakértők szerint minderre nemcsak a rozsdásodás, a tengervíz maró sója és a mikrobái adnak magyarázatot. Egyszerűen arról van szó, hogy a Titanic pusztulását felgyorsította az emberek érdeklődő szeretete.

Sírhelyként kéne tisztelni

Az elmúlt években ugyanis az óceánjáróval kapcsolatos emberi kíváncsiság olyan méreteket öltött, amire senki nem számított. Annak ellenére sem, hogy a Titanicot védelmezni igyekvő egyesületek számtalanszor szólítottak fel arra: úgy tiszteljék a roncsot, mint egy valódi sírhelyet.

Művirággal támadnak

Ehelyett a hajótest és környéke tele van sörösdobozokkal és üvegekkel, vászondarabokkal, különböző nehezékekkel, láncokkal és kötelekkel, azaz olyan tárgyakkal, amelyek mind a roncsokkal kapcsolatos munkálatok során kerültek oda. A Titanicot valósággal elárasztották különböző könnyebb és nehezebb emléktárgyakkal és művirágokkal azok az emberek, akik az elmúlt években egy mini tengeralattjáróval ereszkedtek le a roncshoz, gyakran súlyos károkat okozva azon. 2001 júliusában például egy New Yorki-pár tengeralattjárón leereszkedve a Titanic orrán kötött házasságot.

"A látogatók több kárt okoznak, mint bármi más" - fogalmazott a Titanic történetével foglalkozó springfieldi egyesület elnöke.

Értesülések szerint amerikai tudósok kapcsolatba léptek francia, brit és kanadai kollégáikkal, hogy tegyenek meg mindent a világ leghíresebb luxushajójáért. A tervek szerint a következő hetekben közös szakértői csoport ereszkedik le a gyors ütemben széteső roncshoz, hogy értékelje annak jelenlegi állapotát, és meghatározza, milyen intézkedéseket lehetne hozni a megmentésére.