Valér
2 °C
8 °C

Tizenöt halott közúton, vízen egyetlen nap alatt

2005.07.31. 10:18
Kilencen közúti balesetben vesztették életüket, hatan vízbe fúltak szombaton. A rendőrség szerint a nagy kánikulának is szerepe lehetett a tragédiákban.
Tizenöt halottja volt a hétvége első napján a közúti és vízi baleseteknek országszerte, a rendőrség fokozott elővigyázatosságra kéri a lakosságot - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársa az MTI-nek vasárnap.

Kilencen közúti balesetben vesztették életüket, hatan vízbe fúltak szombaton és ebben a nagy kánikulának is minden bizonnyal szerepe lehetett. A további tragédiák elkerülése érdekében nagyobb körültekintést kér az emberektől a rendőrség, mondta Németh Lajos alezredes, a kommunikációs osztály helyettes vezetője.

Gyorshajtás

A közlekedési baleseteknél jellemző volt a gyorshajtás, Nógrád megyében a sebességét helytelenül megválasztó vezető 7 éves utasa vesztette életét, mikor az autó felborult.

Három kerékpáros baleset is történt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy német állampolgár gázolt biciklistát, az elsődleges adatok szerint a kétkerekű jármű szegte meg az elsőbbségadás szabályait. Jászberényben viszont vétlen volt az a 73 éves kerékpáros, akit autóbusz gázolt halálra. Zala megyében túl nagy fékezést követően az úttest másik oldalára hajtott egy gépkocsi és ott elütött egy biciklist, aki belehalt sérüléseibe.

Tolna megyében egy, eddig ismeretlen okból az úttesten fekvő 72 éves embert ütött el az autó. A gyalogos a helyszínen életét vesztette. Heves megyében a patakmederbe, Somogyban az árokba, a Veszprém megyei Herenden a vízelvezetőbe hajtott egy-egy személygépkocsi, mindhárom gépkocsivezető életét vesztette.

Vasárnap az 54-es főúton, Bócsa közelében ketten meghaltak, egy ember pedig súlyosan megsérült, amikor a bugaci elágazásban német rendszámú autóbuszba rohant egy Renault személyautó. A kocsi három utasa közül ketten azonnal belehaltak sérüléseikbe, a harmadik embert, pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba.

Visegrádon cserbenhagyásos gázolás történt, az 50-es úton pedig Budapest felé haladva a 21-es kilométernél egy autó letért az útról, és fának csapódott. A gépkocsi vezetője a helyszínen életét vesztette.

Veszélyes fürdőzés

Vízbe fulladt a Pest megyei Délegyházán egy 13 éves, Zalaegerszegen pedig egy 16 éves lány. Barcsnál ismeretlen személyazonosságú férfi holttesttét emelték ki a Drávából, elképzelhető, hogy az áldozat külföldi állampolgár, aki Horvátországban fulladt vízbe.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Holt-Tiszába fulladt egy feltehetően ittas férfi. A Komárom-Esztergom megyei Palatinusz tóban ketten is életüket vesztették, egyikük egy 24 éves szlovák állampolgár volt.