Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Jár a rendőröknek a vitatott 13. havi bér

2005.10.21. 17:48
Másodfokon, most már jogerősen is pert nyertek munkáltatójukkal szemben azok a Vas megyei rendőrök, akik 13. havi járandóságuk kifizetetlenül maradt részének megítélését kérték a munkaügyi bíróságtól. Lamperth Mónika szerint a Belügyminisztérium jogkövető, így a bírósági ítéletnek eleget fog tenni.

A Vas Megyei Munkaügyi Bíróságon pénteken kihirdetett jogerős ítélet szerint a két Vas megyei rendőrnek jár a 13. havi bér 2004-re ki nem fizetett 11/12-ed része, valamint a 2005 január 17-től, vagyis az esedékesség napjától a kifizetés napjáig számított késedelmi kamatok is megilletik őket.

Törvénymódosítás

A bíróság jogerős ítéletében rögzíti, hogy a követelés összegszerűségét az alperes sem vitatta, a kereset elutasítását jogalap hiányában kérte. A munkaügyi bíróság azonban a két rendőr keresetét első és másodfokon is alaposnak ítélte. A munkaügyi jogvita abból eredt, hogy egy törvénymódosítás kapcsán a munkaadó, és a munkavállalók is másképp értelmezték a jogszabályt.

A bíróság ítéletében rámutatott: a módosítás, amelyre a munkáltató hivatkozott, nem szüntette meg a rendőröknek azt az alanyi jogosultságát, amely alapján a 13. havi fizetés járt, a módosítás a bíróság szerint csak a kifizetések egységesítését szolgálta.

"A Belügyminisztérium jogkövető"

A Vas Megyei Bíróság ítélete precedens értékű, hiszen csak Vas megyében 21 rendőr keresetét tárgyalják, még az idén.

Lamperth Mónika belügyminiszter az MTI-nek elmondta: még nem ismeri részletesen az ítéletet, azonban "a Belügyminisztérium, és a kormány minden egyes szerve jogkövető, így a bírósági ítéleteknek eleget fog tenni". A Belügyminisztérium korábban ugyanígy helytállt, amikor kifizette az előző kormány idején a hivatásos belügyi állománynak ki nem fizetett ruhapénzt, tette hozzá Lamperth Mónika.