Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Egymillióan menekülnek a tájfun elől

2007.10.07. 11:13
Bár legyengült, még így is nagy károkat okozhat Kínában a Krosa tájfun. A hatóságok egymillió embert telepítettek ki. Vietnamban egy másik tájfun már 46 halálos áldozatot szedett.

Több mint egymillió embert telepítettek ki a hét végén a kelet-kínai Csöcsiang (Zheijiang) és Fucsien (Fujian) tartományokból, még mielőtt a Krosa tájfun lecsapott az ázsiai ország tengerparti szakaszára. A halászhajókat visszaparancsolták a kikötőkbe, a veszélyeztetett part menti szigetekről pedig elszállították a turistákat.

Kína partjaihoz ért a vihar

A térségben részlegesen szüneteltetik a repülőgép- és a hajóközlekedést. Az iskolákat az óvodákat bezárták. Vasárnap reggel a kínai parti őrség egy hongkongi teherhajóról 28 tengerészt mentett ki, akiknek hajóját megrongálta a tájfun.

A Krosa korában Tajvan szigetén söpört végig, és ekkor még óránkét majd 200 kilométeres sebességgel száguldott. A szigeten öt ember halálát okozta, 3 személy eltűnt. Több mint kétmillió otthon áramellátása megszakadt.

Kínához érve a forgószél sebessége óránkénti 120 kilométerre csökkent, de még mindig komoly károkat okozhat a kelet-kínai térségben, és a számítások szerint hatását érezni lehet majd Sanghajban is.

Oszlopokat döntött ki a szél

Vietnamban eközben negyvenhatra emelkedett az indokínai országot sújtó földcsuszamlások halálos áldozatainak a száma. A természeti csapást a Lekima tájfunt követő heves esőzések váltották ki. A hatóságok 29 embert tartanak eltűntként nyílván, de félő, hogy ők is a tájfun áldozatai lettek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!