Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymillióan menekülnek a tájfun elől

2007.10.07. 11:13
Bár legyengült, még így is nagy károkat okozhat Kínában a Krosa tájfun. A hatóságok egymillió embert telepítettek ki. Vietnamban egy másik tájfun már 46 halálos áldozatot szedett.

Több mint egymillió embert telepítettek ki a hét végén a kelet-kínai Csöcsiang (Zheijiang) és Fucsien (Fujian) tartományokból, még mielőtt a Krosa tájfun lecsapott az ázsiai ország tengerparti szakaszára. A halászhajókat visszaparancsolták a kikötőkbe, a veszélyeztetett part menti szigetekről pedig elszállították a turistákat.

Kína partjaihoz ért a vihar

A térségben részlegesen szüneteltetik a repülőgép- és a hajóközlekedést. Az iskolákat az óvodákat bezárták. Vasárnap reggel a kínai parti őrség egy hongkongi teherhajóról 28 tengerészt mentett ki, akiknek hajóját megrongálta a tájfun.

A Krosa korában Tajvan szigetén söpört végig, és ekkor még óránkét majd 200 kilométeres sebességgel száguldott. A szigeten öt ember halálát okozta, 3 személy eltűnt. Több mint kétmillió otthon áramellátása megszakadt.

Kínához érve a forgószél sebessége óránkénti 120 kilométerre csökkent, de még mindig komoly károkat okozhat a kelet-kínai térségben, és a számítások szerint hatását érezni lehet majd Sanghajban is.

Oszlopokat döntött ki a szél

Vietnamban eközben negyvenhatra emelkedett az indokínai országot sújtó földcsuszamlások halálos áldozatainak a száma. A természeti csapást a Lekima tájfunt követő heves esőzések váltották ki. A hatóságok 29 embert tartanak eltűntként nyílván, de félő, hogy ők is a tájfun áldozatai lettek.