11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27. ÉLŐ
Belgium 0
Marokkó 1
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Bűnös a Toller balesetét okozó sofőr

2008.01.23. 13:06
Bűnösnek találták a Mercedest vezető férfit Toller László, Pécs volt polgármestere balesetének okozásában. A sofőrt másfél év felfüggesztett fegyházra és 280 ezer forint pénzbírságra ítélte a bíróság, valamint eltiltotta a járművezetéstől 2 év 10 hónapra. Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a védő is fellebbeztek.

Nem jogerősen másfél év fogházbüntetésre és 280 ezer forint pénzbírságra ítélte a Szekszárdi Városi Bíróság szerdán annak a közúti balesetnek a gondatlan okozóját, amelyben Toller László, Pécs polgármestere 2006 júniusában maradandó fogyatékosságot szenvedett, szolgálati gépkocsijának vezetője pedig életét vesztette. Toller László azóta is kómában van.

Az eljáró bíró, Farkas László a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a balesetet okozó gépkocsivezetőt - beszámítva a baleset időpontjától eltelt időt is - két év tíz hónapra a járművezetéstől is eltiltotta. Az ítélet kihirdetése után az ügyész súlyosbításért, a vádlott ügyvédei pedig felmentésért fellebbeztek.

A sofőr Mercedesével Tollerék autójával szemben haladt a 61-es úton 2006. június 19-én. A baleset akkor történt, mikor a Mercedes két teherautót kezdett előzni Dombóvár körzetében, így Toller sofőrjének félre kellett rántania a kormányt, hogy elkerülje a frontális ütközést. Az autó a jobboldali padkára szaladt, onnan pedig a menetirány szerinti baloldalra repült át, ahol árokba borult.

A bíróság szerint mind az út-, mind a látási viszonyok megfelelőek voltak, ezért a balesetért egyedül a vádlott tehető felelőssé, amikor a KRESZ előírásait be nem tartva kezdett előzésbe.

A szakértői vélemények egyértelműen megállapították, hogy Toller László szolgálati gépkocsija a megengedett sebességet meghaladta, valamint ő és gépkocsivezetője nem kapcsolták be a biztonsági öveiket. Szőke János gépkocsivezető halálához az orvos szakértői vélemény szerint éppen ez a tény vezetett, halálát ugyanis az a tüdőzúzódás okozta, amelyet a gépkocsi kormányához szorulva szenvedett el.

A bíró hangsúlyozta ugyanakkor, a veszélyhelyzetet a vádlott teremtette meg, amikor az első teherautó megelőzése közben, a záróvonalat észlelve, nem sorolt vissza saját forgalmi sávjába, hanem a másik, pótkocsis járműszerelvényt is megelőzte. A Mercedes vezetőjét így halálos közlekedési baleset gondatlan okozásának vétségével vádolták.

A vádlott ügyvédei arra alapozták a védelmet, hogy a tanúvallomások nem bizonyították egyértelműen a két teherautó együttes megelőzését, valamint, hogy a Mercedes vezetőjét az általa ismeretlen közlekedési szakaszon nem igazították el megfelelően közlekedési táblák. Az előzni tilos és a bukkanó táblák kihelyezését a per folyamán a bíróság rendelte el, a közútkezelő ekkor hosszabbította meg a záróvonal felfestését is.

  • Hírek
  • Bankszámla