Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Bűvésznek is elmenne a profi ékszertolvaj

2009.02.04. 15:52
Gazdag muszlim asszonynak öltöző ékszertolvaj tartja rettegésben Európa-szerte az ékszerüzleteket. A feltételezések szerint Franciaország történetének leghirhedtebb ékszertolvaját másolja, aki szaudi hercegnek öltvözve lopott több millió euró értékben ékszereket.

A gyanú szerint egy fekete fejkendőt és köppenyt, valamint aranykeretes szemüveget viselő asszony több millió euró értékben cserélt ki egyszerű másolatokra értékes ékszereket az elmúlt években, írja a BBC. A feltételezések szerint a profi tolvaj az elmúlt tíz évben Németországban, Svájcban és Franciaországban is lecsapott, de csak 2008. szeptemberében keltette fel igazán a nyomozók figyelmét, amikor egy 210 ezer eurós (kb. 6,3 millió forint) gyűrűt lopott el egy frankfurti ékszerüzletből.

Az európai ékszerkereskedelmet érintő bűnmegelőzéssel foglalkozó Internationaler Juwelier-Warndienst már a legkeresettebb gyanúsítottak között tartja számon az asszonyt. "Ő manapság a legprofibb bolti tolvaj" - mondta a szervezetet vezető Martin Winckel. "Különböző módszerekkel dolgozik. Fontos, hogy elkapjuk, mivel sokszor olyan ékszereket is megszerez, amelyek nincsenek biztosítva."

A Le Figaro francia napilap a bűnözés igazi bűvészének nevezi az asszonyt: az asszony a legtöbb ékszertolvajhoz hasonlóan előszeretettel hoz magával egy segédet, aki - akárcsak a bűvésztrükköknél segédkező szép lányok - a figyelem elterelésére is szolgál, amíg ő a bűvészekre jellemző hihetetlen kézügyességgel feltűnésmentesen kicseréli a kiszemelt gyűrűket.

Az említett frankfurti esetben például egy fiatal nővel lépett be a boltba, majd megkérte az alkalmazottakat, hogy megnézhesse az egyik gyűrűt. Az eladóknak gyanús lett, hogy a páros végül vásárlás nélkül távozott, és így felfedezték, hogy a gyűrűt kicserélték egy hamisítványra. A feltételezések szerint ugyanez az asszony járt novemberben egy párizsi üzletben, akkor egy férfi társaságában. Itt is csak kicsivel a távozásuk után jöttek rá az eladók, hogy nyoma veszett egy 5,5 karátos, 635 ezer eurót (kb. 19 millió forint) érő gyémántgyűrűnek.

A nyomozók egyik feltételezése szerint a gazdag muszlim asszonynak öltöző ékszertolvaj egy provance-i bűnszervezethez tartozik. Winckel szerint az is valószínű, hogy a nő Jean Herrina követője, aki Szultán becenéven Franciaország történetének leghirhedtebb ékszertolvaja volt. Herrina magát szaudi hercegnek kiadva a becslések szerint összesen 15 millió euró (kb. 4,5 milliárd forint) értékben lopott el ékszereket. Végül Párizsban sikerült elfogni, és 2007-ben öngyilkosságot követett el a börtönben.