Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hatszáznyolcvan tonna TNT foglaltak le egy szállítóhajón

2003.06.23. 19:01
Szudáni hamis címre küldték azt a 680 tonna robbanóanyagot, amelyet a görög biztonsági erők vasárnap egy Comore-szigeteki lobogó alatt az Égei-tengeren közlekedő hajón találtak. A rakományt egy fantomcégnek címezték.
A szállítmányt egy nem létező kartúmi vállalat nem létező postafiókjának címére küldték. A terrorizmussal való kapcsolat lehetőségét firtató kérdésre Georgiosz Anomeritisz görög kereskedelmi tengerészeti miniszter kitérően annyit válaszolt, hogy "a vizsgálat még folyamatban van".

A minisztérium közleménye szerint ez a legnagyobb mennyiségű robbanóanyag-készlet, amelyet valaha is lefoglaltak a jogszabályok értelmében illegálisan közlekedő hajón.

A Marshall-szigeteken bejegyzett Alpha Shipping nevű cég tulajdonában lévő Baltic Skyt a görög parti őrség azután tartóztatta fel, hogy vasárnap délután görög vizekre hajózott be.

TNT és gyújtószerkezetek

A hajó személyzete nem vallotta be a titkos szállítmányt - a szállítási naplóban ammóniumnitrát tartalmú bányászati robbanóanyagot tüntettek fel -, majd ezt követően a görög hatóságok átkutatták a hajót, és 680 tonna robbanóanyagra, elsősorban TNT-re, valamint 8 ezer gyújtószerkezetre bukkantak.

Az AFP jelentése szerint a hajó kapitánya és négy tengerésze ukrán, két másik matróza pedig azeri állampolgár - valamennyiüket őrizetbe vették, és még hétfőn sor kerül ügyészségi meghallgatásukra. A vizsgálat azt hivatott megállapítani, hogy törvényes-e a rakomány, vagy netán valamelyik terrorista csoportnak szánt csempészáru.

Már korábban figyelték a gyanús hajót

A görög hatóságok nemzetközi titkosszolgálati információk alapján már május óta figyelemmel kísérték a Tunéziában rakományt felvevő hajót, amely gyanús módon már hat hete kóborolt a Földközi-tengeren. Május 22-én a török partoknál, Isztambulnál észlelték a hajó mozgását, majd június 2-án az Égei-tengeren. A görög vizekre való behajózása után a parti őrség hajói az Athéntól 235 kilométerre északnyugatra fekvő kis kikötőbe, Platijaliba kísérték a vízi járművet, a kikötőt pedig egy esetleges szándékos robbantás veszélye miatt 2 kilométeres távolságban kiürítették.

A görög hatóságok a 2004-es athéni olimpia miatt különös gonddal erősítették meg parti őrségüket és határvédelmüket, a nemzetközi bűnüldöző szervekkel szintén fokozták a kapcsolatfelvételt. Szudán rajta van az amerikai külügyminisztérium azon listáján, amelyet a terrorizmust támogató országokról állítottak össze. A kelet-afrikai régióban az utóbbi időben megnőtt a terrorizmus veszélye, pénteken ideiglenesen bezárt az Egyesült Államok kenyai nagykövetsége, és ebbe a Szudánnal szomszédos országba korlátozták az amerikai repülőgépek berepülését.