Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Tíz évig raboskodott a hálószobában

2006.03.24. 15:31
Elcsábította, majd tíz évre bezárta hálószobájába az alig tizennégy éves Tanya Kachot általános iskolája biztonsági őre. A most 24 éves lányt névváltoztatásra kötelezte és külsejét is megváltoztatta. Tanya kedden jött rá, hogy ki is valójában.

Tanya Kach alig múlt 13 éves, amikor 1996 februárjában egy reggel kisétált Pittsburgh közeli, mckeesporti otthonából, majd - látszólag - örökre eltűnt. Több mint tíz évig senki sem hallott róla, mígnem eltűnése után tíz évvel, egy hónappal és tizenegy nappal újra megjelent édesapjánál, írja a Pittsburgh Tribune-Review című helyi lap.

Agymosás

A most 24 éves lányt gyermekkori szerelme, a nála 24 évvel idősebb Thomas Hose tartotta fogva otthonában. Hose biztonsági őr volt Tanya általános iskolájánál. Találkozgatott a lánnyal, akit meggyőzött szerelméről és arról, hogy csak akkor lehetnek együtt, ha a lány megszökik otthonról.

A férfi Tanya vallomása szerint gyakorlatilag átmosta a lány agyát. Szerelmük érdekében titkolózásra kérte, Tanya még Hose házában sem járhatott szabadon, hiszen a férfi szülei is otthon éltek. Tanyának még azt is memorizálnia kellett hogy a börtönéül szolgáló hálószoba parkettájának melyik deszkája nyikorog, tévézéshez és rádiózáshoz fejhallgatót kellett viselnie, nehogy meghallják.

Hose arról is meggyőzte a szerelmes bakfist, hogy apja nem is keresi. Ezután Nikkinek kezdte hívni, és kötelezte, hogy keressen magának új vezetéknevet is. A telefonkönyvből találomra rábökött az Allen névre, így jó pár éve Nikki Allenként él.

Tudathasadás

Ez kisebb tudathasadást okozott neki, de végső soron ez hozta el szabadságát is. Hose ugyanis pár hónapja megengedte az addigra identitását szinte teljesen elvesztő lánynak, hogy a helyi templomba járjon, sőt, a közeli élelmiszerboltba is elengedte. Tanya - még Nikkiként - összebarátkozott a boltossal. De kedden történt valami. Joe Scarpio, a bolt tulajdonosa szerint a lány remegő kézzel érkezett a boltba.

Scarpio behívta a lányt, aki négyszemközt zokogva vallotta be, hogy ő igazából nem is Nikki Allen. "Elsőre nem hittem neki. Úgy értem, ki tenne ilyet egy lánnyal" - mesélte Scarpio a Pittsburgh Tribune-Reviewnak. Aztán felhívta az Eltűnt Gyermekek Központját, ahol megerősítették Tanya Kach tíz évvel ezelőtti eltűnésének a hírét.

A központ adatai szerint Tanyáról az elmúlt tíz évben 400 000 000 alkalommal jelentettek meg képet, de senki sem jelentette, hogy látta volna. TAJ-kártyáját is körözték, de az sem bukkant fel. A központtal kapcsolatot tartó helyi rendőr, Charles Moffatt szerint mindez alátámasztja Tanya történetét. "Sosem lépett ki a házból, tíz évig egy szobába volt bezárva" - nyilatkozta.

El se hiszi, hogy végre szabad

Tanya most újra együtt lehet édesapjával, aki Hose hazugságaival szemben sosem adta fel a kutatást. Tanyát egészen megdöbbentette, amikor megtudta, hogy apja eltünése évfordulóján és születésnapjakor is rendszeresen rohamai voltak az elmúlt években. Bár a rendőrség még számos kérdésre választ vár a rejtélyes ügyben - vizsgálják Hose szüleinek a szerepét, és kihallgatták azt a fodrászt is, ako Hose parancsára kiszőkíttette az identitásváltásra kényszerített Tanya haját is - a lány most leginkább a szabadságának örül.

A Tribune-Review riportja szerint a lányon még mindig skizofrén jelek mutatkoznak. Bemutatkozáskor gondolkoznia kell a nevén és nagyon zavart. Ha rágyújtana, apjától kér engedélyt. "Tanya, 24 éves vagy. Nincs lakat az ajtón vagy rács az ablakon" - válaszolta neki apja. Tanya ekkor sírva fakadt. "El se hiszem, hogy szabad vagyok".