Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Tömeges klórgázmérgezés a tóalmási strandon

2005.07.31. 12:49
Öt embert szállítottak kórházba klórgázmérgezés gyanújával a Pest megyei Tóalmás strandjáról szombat este. A balesetet az okozta, hogy a medence tisztításához sósavat és hipót öntöttek össze.

Szombaton az esti órákban klórgázmérgezés miatt három súlyosan sérült felnőttet, illetve két könnyebben sérült gyermeket szállítottak kórházba a mentők a tóalmási strandról - közölte az ügyeletvezető az MTI-vel vasárnap. Az MTI értesülései szerint a strand medencéjének tisztítása közben történt baleset, a fürdő vezetését az MTI nem tudta telefonon elérni.

Stabil állapotban a sérültek

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Indexnek elmondta: szombaton este 8 óra után riasztották őket a tóalmási strandra, ahol a három súlyos állapotban lévő felnőtt, valamint a két, kevésbé súlyos állapotú gyerek tünetei alapján klórgázmérgezésre gyanakodtak.

A mentők helyszíni beavatkozással sikeresen stabilizálták a három felnőtt korú sérült állapotát, majd őket az Erzsébet Kórházba, a két gyereket pedig megfigyelésre a Heim Pál Kórházba szállították. A sérültek jelenlegi állapotáról az intézmények nem adnak felvilágosítást.

Veszélyes koktél

A tóalmási strand igazgatóját az Index sem tudta elérni, de a mentősöktől kapott információink szerint a balesetet az okozta, hogy a medence tisztítására ipari sósavat és ipari hipót öntöttek össze, ebből képződött a klórgáz, amit a balesetet szenvedett fürdőzők belélegeztek.

A klórgáz belégzésének tünetei köhögés, nyálfolyás és könnyezés, súlyosabb esetben nehéz légzés, amikor toxikus tüdőödéma és izomgörcs lép fel, és a hörgők átjárhatósága akár 70 százalékkal csökkenhet. A kritikus időszak a sérülést követő első óra, amikor a tüdőben felgyűlt folyadék és a beszűkült hörgők miatt akár életveszélyes állapotba is kerülhet a beteg. A gáz kilégzésével a tünetek is megszűnnek és a beteg többnyire maradandó sérülés nélkül gyógyul, de - a belégzett mennyiségtől függően - a tüdőszövetek tartós károsodása is elképzelhető.