Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Melegeket toboroz a brit haditengerészet

2005.02.22. 16:32
Meleg férfiakat és nőket csábítana a seregbe a Brit Királyi Haditengerészet. A tengerészek stratégiai tanácsot kértek egy erre specializálódott melegjogi szervezettől. Bár a brit katonaságban öt éve "felszabadították" a homoszexuálisokat, csak kevés katona él a comingoutolás lehetőségével.

Öt évvel azután, hogy megszűnt a melegek katonai szolgálatát tiltó rendelkezés, a Brit Királyi Haditengerészet kifejezetten bátorítani kezdte a homoszexuális férfiakat és nőket, hogy lépjenek be a seregbe, adta hírül a Herald Tribune.

A tengerészet ígéretet tett, hogy a harcolni vágyó homoszexuálisok életét különböző engedményekkel könnyítik meg a seregben. A haditengerészet hétfőn a Stonewall melegszervezettől kért tanácsot, miként lehet melegeket toborozni és a sereg kötelékében tartani. A Stonewall eddig kilencven cégnek segített ilyen ügyekben. Tanácsukra a haditengerészek elsőként meleg magazinokban adnak fel toborzó hirdetéseket, közölte a tengerészet hétfőn.

Melegek felé nyit a katonaság

A melegeket célzó toborzóhadjárat a brit haditengerészet arculatváltására utal. 1999-ben európai bíróság mondta ki, hogy a melegek katonáskodását tiltó brit törvény alkalmas az emberi jogok megsértésre. A brit hadsereg egészen addig azonnal eltávolíthatta a soraiban "megbújó" melegeket, akiknek szexuális preferenciáira gyakran csak hosszú, megalázó nyomozás után derült fény.

2000-től a hadsereg engedélyezte, hogy homoszexuálisok is szolgálatba álljanak; azóta számos meleg és leszbikus brit katona járta meg Irakot.

"Azt kell mondjam, a bírósági szabályozás előtt sok kényelmetlenséget okozott a melegellenes rendelkezések végrehajtása a tiszteknek is" - mondta a Herald Tribune-nak egy homoszexuális tengerész hadnagy, Craig Jones, akit a sereg melegjogi ügyeinek kommunikációjával bíztak meg.

Bár egyelőre a haditengerészet az egyetlen katonai szerv, amely kifejezetten a homoszexuális munkaerőt kívánja megcélozni, a liberalizálódás a sereg egészét érinti. Tavaly ősztől kezdve meleg házaspárok is kérhetnek katonai szolgálati lakást azokban a lakónegyedekben, ahol korábban csak heteroszexuális katonák és családjaik élhettek.

A melegekre a brit hadseregben ugyanazok szexuális rendszabályok vonatkoznak, mint a heteroszexuálisokra: szolgálatban tilos az érintés, a csók és a szexuális utalások is tiltottak. Az 1999-es rendelkezés óta viszonylag kevés meleg férfi és nő élt a lehetőséggel, hogy nyíltan vállalja szexuális beállítottságát a seregben. A katonaság nem tartja nyilván a kötelékébe tartozó homoszexuálisok számát.