Krisztina
19 °C
25 °C

Zárolták a mérgező tökmagolaj-kapszulákat

2004.03.19. 07:55
Felfüggesztette a tökmagolajat tartalmazó gyógyhatású termékek forgalmazását további intézkedésig az Országos Gyógyszerészeti Intézet - értesült a Népszabadság. A férfiak prosztatabetegségeire ajánlott készítményekben a megengedett határértéknél jóval többet találtak a hírhedt DDT-vel rokon dieldrin nevű anyagból.
Több mint három éve vizsgálja a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium növény- és talajvédelmi szolgálata a héj nélküli tökmag, illetve a belőle készült olajok szennyezettségét. A legutóbb vizsgált mintákban a szakemberek jelentős mennyiségű dieldrinmaradékot találtak.

Rovarölő van benne

Ezt követően a tökmagolajból készült gyógyhatású terméket, a Peponen kapszulát is megvizsgálták. Kiderült, hogy a kapszulában a megengedett határérték többszörösét találták a dieldrinből.

A tökmagolaj amúgy jó
A tökmag olaját nem csak szabadforgalmú gyógyszerként, de a népi gyógyászatban is gyakran alkalmazzák, sok előnyös, terápiás hatással rendelkezik. Gyógyászati szempontból a héjnélküli magvakból nyert olaj a legjelentősebb, ha élettani és orvosi szemszögből nézzük, a hideg sajtolással előkészített formája az első. A magban lévő zsírsavak koleszterin-csökkentő, érelmeszesedést lassító, agyi keringést javító hatással bírnak.

A kíméletes sajtolás útján forgalmazott tökmagolajat több téren is sikerrel használják az orvosok. Ezek az agyi keringés megfelelő állapotának megőrzése, a koleszterinszint csökkenése, a szívinfarktus megelőzése illetve a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelőzése és panaszainak enyhítése.

Ezt a rovarölő szert erősen mérgező (immunrendszert gyengítő, májat károsító) hatása miatt már 1968-ban kivonták a forgalomból Magyarországon. A mély gyökerű növények azonban a talaj alsóbb rétegeiben máig el nem bomlott maradványokat fölszívják. Így fordulhatott elő, hogy az agrártárca növény- és talajvédelmi szolgálata erősen szennyezettnek találta az általa vizsgált héj nélküli tökmagot és a belőle készített olajat, majd a kapszulákat.

Mérgezhetjük a salátát is

A gyógyszerészeti intézet vezetője a Népszabadságnak elmondta: nem valószínű, hogy bármelyik Peponent szedő férfi mérgező adag vegyszert fogyaszthatott volna, de további vizsgálatokat végeznek, és ha nem találnak semmi problémát, újra forgalmazható lesz a szer.

A főigazgató szerint ugyan ártalmasabb lehet a salátára locsolt olaj, mint a kapszula, egyelőre nincs információnk arról, hogy az utóbbi időben közkedveltté vált tökmagolaj fogyasztását is betiltották volna.