Auguszta
-3 °C
2 °C

Félmilliárdos kárt okozó autótolvajok

2006.03.27. 18:00
A vádirat szerint bűnszervezetet alkotva több száz millió forint értékben lopott el, szerelt szét és értékesített személygépkocsikat az a negyvennyolc vádlott, akiknek a pere hétfőn kezdődött meg első fokon a Vas Megyei Bíróságon.

A bíróság nagytermét zsúfolásig megtöltötték a vádlottak és védőik, valamint a büntetés-végrehajtási intézet fegyőrei. A vádirat ismertetése több órán át tartott. A per tárgyalását több egymást követő tárgyalási napra tűzte ki a bíróság, de valószínűleg így is hosszú időt vesz majd igénybe, amíg megszületik az elsőfokú, nem jogerős ítélet.

A vád szerint a jól szervezett hálózat tagjai megosztották egymás között a feladatokat. Voltak, akik csak a gépkocsik ellopásában, mások azoknak az orgazdákhoz szállításában, illetve a járművek szétszerelésében és az alkatrészek értékesítésében vettek részt. Akadtak olyanok is, akik a különböző csoportok közötti kapcsolattartásért voltak felelősek. Szakértői vélemények szerint az ellopott autók összértéke megközelíti az 500 millió forintot.

Számítógépes program segítségével

Az ügyész szerint az autótolvajok megrendelésre dolgoztak, de néha ötletszerűen vitték el az értékes autókat. Speciális zártörő szerszámokkal dolgoztak, a riasztókat és indításgátló berendezéseket számítógépes program segítségével hatástalanították.

Az autókat egy budapesti szerelőműhelyben bontották szét. Az értékes kocsikat garázsokban "pihentették", és arra vártak, az autó tulajdonosa a sajtóban jelezze: kész visszavásárolni saját tulajdonát. A jelentkezőkkel kapcsolatba léptek, majd lebonyolították velük az üzletet.

397 rendbeli bűncselekmény

A szétbontott gépkocsikat alkatrészként értékesítették, amire pedig nem tudtak vevőt találni, azt feldarabolták és fémhulladékként adták el. A rendőrségi nyomozásnak 397 rendbeli bűncselekményt sikerült felderítenie.

Ennek alapján készült el a vádirat, amelyben az orgazdaság és lopás mellett biztosítási csalás, lőfegyverrel, illetve kábítószerrel való visszaélés, valamint szerzői és szomszédos jogok megsértése is szerepelnek. Az ügy iratai harmincezer oldalt tesznek ki.