16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Országos turnén a trükkös ékszerbolti tolvajok

2008.08.28. 07:44
Egyelőre bottal ütik a nyomát annak a két férfinak, akik a jelek szerint az országban utazgatva rutinosan lopnak ékszereket és nagy értékű órákat plázákból, bevásárlóközpontokból. Kép és videó is van róluk, az ékszerboltosok egymást figyelmeztetik a veszélyre.

Szinte az egész országban ismerik már azokat a trükkös óra- és ékszertolvajokat, akik legutóbb Debrecenben keltettek - utólag - nagy feltűnést hidegvérű és szemtelen akciójukkal. Augusztus 8-án, péntek délután, a Debrecen Plaza egyik üzletéből négymillió forint értékű arany ékszert vitt el két férfi: miközben az egyik elterelte az eladó figyelmét, társa nemes egyszerűséggel áthajolt a pulton, kinyitotta a pult alatti fiókot a benne lévő kulccsal, a pólója alá rejtette az ékszertablókat, és kisétált a nyolcvan aranylánccal.

Kép a debreceni akcióról

A körülbelül négymillió forintos kárt okozó akciójukat rendkívül gyorsan és rutinosan - húsz-huszonöt másodperc alatt - hajtották végre, a biztonsági kamerák szeme láttára, gondosan ügyelve arra, hogy egyszer se nézzenek az optikába. A debreceni rendőrség személyleírásuk alapján körözi őket.

Az utóbbi hónapok hasonló esetei arra utalnak, hogy nem ez volt az egyetlen olyan nagy értékre elkövetett lopás, ami a páros számlájára írható. Úgy tudjuk, hogy Debrecenen kívül Budapesten legalább kétszer, Székesfehérváron, Győrben és Solymáron legalább egyszer-egyszer megfordultak már, és főként hipermarketekben, plázákban járnak-kelnek.

Budapesten a Duna Plaza egyik üzletéből hét drága órát loptak el, Győrben egy Tag Heuer órát zsákmányoltak. Az Örs vezér téri Árkád üzletközpontban május 3-án jártak, és az egyik ékszerüzletből egy elterelő pár segítéségével egy nagy értékű Tag Heuer Mercedes Benz SLR-t emeltek el. A lopást három biztonsági kamera is rögzítette, kettőről valószínűleg nem tudtak a tettesek, mert a jó felbontású, színes képeken jól látszik az arcuk és a lopás pillanata is.

A bolt tulajdonosa elmondta, hogy először egy fiatal nő és egy fiatal férfi jött be az üzletbe, és az eladótól a gyűrűméretekről érdeklődtek, illetve órakatalógust kértek. Miközben ezzel elterelték a figyelmét, besétált a két tolvaj, és egyből a drága órák vitrinéhez mentek. Rövid nézelődés után megpróbálták kinyitni az üvegajtót, de nem jártak sikerrel.

Ekkor tért vissza a másik eladó, akit egyszerűen megkértek, hogy nyissa ki a szekrényt, és mutasson meg nekik pár órát. Amíg az eladó az egyikükkel beszélgetett, a háta, feje mögé nyúlva a nagydarab férfi laza mozdulattal elemelte a polcról a körülbelül egymilliót érő karórát. Mihelyst megvolt a kiszemelt áru, mind a négyen távoztak. A X. kerületi rendőrkapitányság a kamerák által rögztett képek alapján keresi őket.

Az országban működő ékszerboltok tulajdonosai a módszerek, a személyleírások és az egymásnak megmutatott biztonsági kamerás felvételek alapján bizonyosak benne, hogy egy rutinos tolvajpáros járja az országot, és esetenként elterelőembereket vesznek maguk mellé, hogy könnyebben végrehajthassák a kitervelt lopásokat.

Az egyik elkövető kb. 30-40 év körüli, kb. 175 cm magas, napbarnított arcú, vékony testalkatú férfi, a másik kb. 35 éves, 175 cm magas, zömök testalkatú, nagydarab férfi. Többnyire szemükbe húzott baseballsapkát viselnek, hogy arcukat eltakarják a kamerák előtt. A székesfehérvári akciójuk után annyit tudtak még róluk kideríteni a boltosok, hogy egy régi fehér Mercedesszel távoztak - feltehetőleg ezzel az autóval keresik fel az ország nagyvárosait.

Balra a Debrecenben, jobbra a Budapesten készült felvételek

A rendőrség egyelőre még nem kapta el a tolvajokat. A budapesti Árkádban lévő üzlet meglopott tulajdonosa elmondta, hogy a nyomozást október végéig meghosszabbították. A debreceni kapitányságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a debreceni lopás ügyében még tart a nyomozás, és többet a nyomozás érdekeire hivatkozva nem is mondtak. Hasonló választ kaptunk a budapesti rendőrségtől is. Azt a körülményt nem kívánták kommentálni, hogy nagy valószínűséggel nem több különálló lopási ügyről van szó, hanem egy viszonylag könnyen azonosítható bűnözőpáros által elkövetett, nagy kárt okozó lopássorozatról.

Az ékszerboltosok abban már nem reménykednek, hogy idővel visszakapják az ellopott árucikkeket, vagy megtérül a káruk, a tolvajok feltehetőleg azonnal túladtak értékük töredékéért a lopott ékszereken és órákon. Abban azonban bíznak, hogy a minél nagyobb nyilvánosság segít a tettesek elfogásában, vagy legalábbis visszafogja őket merész akcióikban.

  • Hírek
  • Bankszámla