Ágnes
-1 °C
2 °C

Lövésekkel oszlatták a tömeget Kiskunhalason

2004.04.13. 16:05
Egymással verekedő romák támadtak a rendőrökre Kiskunhalason hétfőn. Botokkal és kaszákkal estek neki a járőrkocsinak. A rendőrök és határőrök figyelmeztető lövést adtak le, és elmenekültek a helyszínről. Az ügyészség hivatalból elrendelte a nyomozást.
Csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádjával kedden rendeltük el a nyomozást, nyilatkozta az Indexnek Szabó Ferenc, a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese.

Verekedés tört ki

Levegőbe leadott pisztolylövésekkel tudták csak feloszlatni a feldühödött tömeget a rendőrök Kiskunhalason, adta hírül a HavariaPress. Az alföldi város egyik romatelepére hétfőn délután riasztották a rendőröket, miután verekedés tört ki a telep több ittas lakója között.

Amikor megérkezett a telepre a járőrkocsi - melyben a hírügynökség információi szerint két rendőr és egy határőr volt -, a verekedő tömeg dühe ellenük fordult, s a dühöngők különböző eszközökkel estek a kocsinak. A rendőrök végül csak az erősítés megérkezését követően tudták lefegyverezni a féktelen tömeget.

Sikerült kimenekülniük

A cigánytelep lakói botokkal és kaszákkal estek neki a járőrkocsinak, sőt kövekkel is megdobálták azt. Mivel a rendőrök veszélyben érezték magukat, összesen nyolc lövést adtak le a levegőbe. A lövéseket követően az alaposan helybenhagyott rendőrautóval sikerült kimenekülniük a területről, majd erősítést kértek.

Végül a Kiskunhalasi Határőr Igazgatóságtól küldött erősítés segítségével tudták megfékezni a tömeget, és hét embert állítottak elő. Az ügyben a további eljárást a Bács-Kiskun Megyei Ügyészségi Nyomozóhivatal folytatja le, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt.

A főügyész helyettese szerint Bács-Kiskunban sem gyakoribbak a romák és rendőrök konfliktusa, mint máshol az országban. Az utolsó nagyobb incidensre Kunszentmiklóson került sor, ahol ötven roma csapott össze a rendőrökkel.