Natália
1 °C
7 °C

Ötszáz betegével végzett a tömeggyilkos orvos?

2002.09.26. 16:04
A bűneit a bíróság előtt mindvégig tagadó angol orvos a cellatársának részletesen beszámolt arról, miként ölte meg pácienseit. A gyilkos azon gúnyolódott, hogy sokkal több ember halála szárad a lelkén, mint azt a nyomózók el tudják képzelni. Hencegett azzal, hogy 25 éven keresztül élet-halál ura volt, és több mint 500 embert ölt meg.
A minden idők leghírhedtebb tömeggyilkosának tartott Harold Shipman angol háziorvos saját bevallása szerint 508 páciensét tette el láb alól.

Ezt állítja az életfogytiglani elzárásra ítélt Shipman egykori cellatársa. Jon Harkin, aki nemrég szabadult börtönbüntetéséből, levélben értesítette a tömeggyilkos ügyében folyó hatósági vizsgálat vezetőjét arról, hogy részletes vallomást kíván tenni a kettőjük beszélgetései során elhangzottakról.

Az önkéntes betegápolói képzettséggel rendelkező Harkint a börtönhatóságok rendelték Shipman mellé, közvetlenül a manchesteri háziorvos 1998-as letartóztatásakor, az orvosszakértők ugyanis attól tartottak, a férfi öngyilkos lesz.

Gúnyolódott, hencegett

Az 56 éves háziorvos, aki a bírósági tárgyalásán tagadta bűnösségét, és soha nem volt hajlandó együttműködni a nyomozóhatóságokkal, a cellatársával folytatott beszélgetésekben szinte folyamatosan gúnyolta a rendőrség és az orvosszakértők munkáját, mondván sokkal több ember élete fölött rendelkezett, mint amivel megvádolták. (Shipman 1999-ben megtartott bírósági tárgyalásáig az ügyészség 15 gyilkosság elkövetésével gyanúsította.)

Büszkén beszélt arról, hogy háziorvosi munkájának kezdetétől élet-halál ura volt, majd bevallotta, hogy 25 év alatt 508 emberrel végzett. A kérdésre, miért tette, azt mondta, hogy Isten akaratából cselekedett, mivel hatalma volt az emberek felett. - Semmiféle érzelmet nem mutatott áldozatait iránt, semmi megbánást - idézte fel a beszélgetéseket a The Sun brit bulvárlapnak Jon Harkin.

Halálos mofrinadagokat használt

A tömeggyilkos háziorvos 1998-ban bukott le, amikor egyik utolsó áldozatának családja gyanúsnak tartotta az idős asszony hirtelen halálát. 2000 februárjában Shipmant 15 idős asszony meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélték. A háziorvos valamennyi áldozatával halálos adagú morfinszármazékot tartalmazó injekció beadásával végzett. Az azóta lefolytatott újabb hatósági vizsgálat a háziorvos 888 egykori páciensének halálát vizsgálva idén júliusban egyértelműen megállapította, hogy legalább 215 betegét tette el láb alól. A vizsgálatot végző Dame Jane Smith bírónő azonban valószínűnek tartotta, hogy ennél jóval több az áldozatok száma.

A gyilkosságok indítékai kapcsán egyetlen magyarázatot találtak a hatóságok, az 56 éves egykori orvosnak súlyos tudathasadása van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?