Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A tömlő okozta a műegyetemi tűzoltók vesztét

2006.08.15. 12:46
Egy tömlő még éppen nem ért le a lőtérben kigyulladt lángokig, az eredetileg kihúzott tömlőhöz csatlakoztatott újabb tömlő viszont már túl hosszúnak bizonyult, nyilatkozta egy tűzoltási csoportvezető a múlt keddi műegyetemi tűz okairól. Kiss László maga is súlyos füstmérgezést szenvedett.

Visszavonulás közben a saját csapdájukba estek a Műegyetem alagsorában a tűzoltók, mondta Kiss László kedd reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában; a tűzoltási csoportvezető közvetlen közelről élte át azt a drámát, ami bajtársai halálához vezetett, s a mentéskor maga is füstmérgezést szenvedett.

"Amikor lemegyünk, viszünk magunkkal tömlőt, amelyet magunk után fektetünk le, nekünk ez jelenti azt a fonalat, amelyen vissza tudunk menni" - magyarázta a műegyetemi tűz oltásában részt vett tűzoltó, aki egyike volt azoknak, akik múlt kedden az első csoportban hatoltak be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének alagsori lőtéren bekövetkezett tűz helyszínére.

Jelezni kezdett a légzőkészülék

"Akkor kezdtünk visszajönni, amikor az egyik kollégának elkezdett sípolni a légzőkészüléke, ez azt jelenti, hogy már csak öt percnyi levegő van a tartályban... Ahogy a kifektetett tömlőt víznyomás érte, az kirúgta magát, ezt a tér olyan formába engedte, hogy egy teljes kört írt le a vizes tömlő" - számolt be azokról a körülményekről, amelyek megzavarhatták a tájékozódásban a tűzoltókat.

"Mi - nagyon szerencsétlen módon - a tömlő belső oldalán haladtunk kifelé, egy-két kör megtétele után jött az igazi probléma: mindenkinek jelezni kezdett a légzőkészüléke, az elsőknek pedig már csak egy-két perce maradt" - ismertette a tragédia előtti utolsó percek történéseit Kiss László, aki súlyos füstmérgezést szenvedett, mire a mentésre érkező kollégái rátaláltak.

Összehurkolódott a kirúgó tömlő

Arról, hogy mi vezetett a három tűzoltó halálához, azt mondta: "nem volt semmi probléma, ami indokolta volna ezt a tragédiát". A gondot szavai szerint az jelentette, hogy a tűzoltókocsik és a tűz közötti távolság szerencsétlenül alakult: egy tömlő még éppen nem ért le a lőtérben kigyulladt lángokig, az eredetileg kihúzott tömlőhöz csatlakoztatott újabb tömlő viszont már túl hosszúnak bizonyult. Mint mondta, ezért is fordulhatott elő, hogy a nyomás hatására megfeszülő, "kirúgó" tömlő összehurkolódott, kör alakot képezett.

A két tömlő összecsatolására visszatérve Kiss László azt mondta, hogy ezt mindig így csinálják, "s ebből még soha nem volt probléma".

A tűz múlt kedden a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének pincéjében egy lőtéren azt követően keletkezett, hogy három fiatalember felügyelet mellett lőgyakorlatot tartott. A tűz kilenc órán át tartó oltása közben három tűzoltó életét vesztette, hét tűzoltó pedig füstmérgezéssel kórházba került, de szerda délután már csak egy volt a budapesti intézményben.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft